Najstarija biljka na svetu raste u SRBIJI: Ubitačna snaga ČAJA pomaže i kod NAJTEŽE upale, evo kako se koristi

Vesti 24.08.2022 14:39 1

Travarka Rejčel Robinet ističe da je rastavić jedan od najstarijih korišćenih prirodnih lekova na planeti

Najstarija biljka na svetu raste u SRBIJI: Ubitačna snaga ČAJA pomaže i kod NAJTEŽE upale, evo kako se koristi

Shutterstock

 

U ajurvedi se rastavić koristi za lečenje upale, a koristili su ga i Indijanci kao lek za bubrege, upale mokraćne bešike i diuretik. Najveće prednosti ove biljke jesu to što rastavić u sastavu ima flavonoide (antioksidanse) i moćno jedinjenje saponin.

Bogata je prirodnim kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i silicijumom. Zbog toga je ova biljka sjajna za očuvanje zdravlja kostiju i zuba, čak pomaže i u zarastanju preloma kostiju. Preporučuje se i ljudima koji boluju od reume, artritisa osteoporoze, tako što poboljšava elastičnost zglobova. Može pomoći i kod uganuća, tetiva i problema sa ligamentima.

Još jedna prednost rastavića jeste to što podstiče rast kose i noktiju, pa ga možemo koristiti i za negovanje lepote. Rastavić je jedan od najboljih prirodnih lekova za tretiranje i prevenciju pojave celulita.

U narodnoj medicini rastavić se najviše koristi kao diuretik i prirodno sredstvo za čišćenje ili detoksikaciju organizma. Podstiče izbacivanje tečnosti i toksina nagomilanih u organizmu. U lekovite svrhe se koristi nadzemni deo rastavića za pripremu čaja, tinktura, čak i ulja. Raste na vlažnim livadama, pored potoka i reka, a naziva se još i "konjski rep", zbog izgleda i neverovatne snage.

Recept za čaj od rastavića

Travarka Rejčel Robinet ističe da je rastavić jedan od najstarijih korišćenih prirodnih lekova na planeti

Supenu kašiku rastavića prelijte sa 200 ml ključale vode i kuvajte 5 minuta na srednjoj temperaturi. Nakon toga poklopite čaj i ostavite da odstoji oko 15 minuta, pa ga procedite. Čaj se prije pre jela.

Napomena: Za doziranje i upotrebu prirodnih lekova važno je da se konsultujete sa lekarom! Sa upotrebom ovog čaja posebno treba da budu oprezne osobe koje imaju kamen u bubregu.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
Milojko
02.05.2022 05:34

Travarke su strucne i visoko obrazovane kao i gatare,,,,pogadjaju tacno ,,,