Vrlo snažan miris, pa i pomalo gorak ukus često odbiju naše domaćice od zeleniša koji se može naći na srpskim pijacama - kineskog peršuna.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Ovaj naziv je, zapravo, jedno od imena za korijander - biljku krupnijeg lista, deblje i duže stabljike od običnog peršuna. Mada nismo baš svi navikli na njegovu aromu i više volimo blag, "travnati" šmek naše sorte, kineski peršun ima i lekovita svojstva i savetuje se čak i priprema gustog soka od ove biljke.
Ako vam je ovo ipak previše neobično za vaše kulinarske navike, obavezno ga dodajte u hranu. Za početak, videćete da tada treba manje soliti jela, a time smanjujete količinu štetnog natrijuma u ishrani. Korijander deluje i kao diuretik, pa se kao efekat postiže i izbacivanje viška vode i smanjenje krvnog pritiska.
Zahvaljujući supstancama sa antimikrobnim svojstvima, kineski peršun doprinosi i zdravlju creva i jačanju opšteg imuniteta organizma. Antioksidanti u njemu deluju i na smirivanje upala u telu. Zdrave su i semenke ove biljke koje možete nabaviti u zdravoj hrani, a koristite ih mrvljene ili samlevene u supi, raznim čorbastim jelima.
Ulje korijandera se preporučuje dijabetičarima zbog vrlo niskog glikemijskog indeksa. U indijskoj medicini, seme i ulje ove biljke koriste za kontrolu šećera u krvi. Seme kineskog peršuna potopi se u čašu vode, a ujutru procedi i ta voda popije.
BONUS VIDEO