Šaka OVOG VOĆA čuva kosti: Često se ne setimo da postoji, a prava je BOMBA za organizam

NajŽena.rs Vesti 24.09.2022 12:22 0

Jesti voće i povrće je odlična odluka ako ste na dijeti pa želite da pojedete nešto, ali ne skrenete s puta.

Šaka OVOG VOĆA čuva kosti: Često se ne setimo da postoji, a prava je BOMBA za organizam

unsplash.com

S dijetom ili bez nje, najzdravije namirnice su upravo one biljnog porekla i treba ih jesti što češće pa sigurno nećete pogrešiti ako pojedete jabuku, narandžu, jagodu ili borovnice – a da ne spominjemo super zdrave banane, nar ili grožđe...

Ali ako želite da zaštitite zdravlje kostiju, onda bi trebalo razmisliti da svakodnevno pojedete jednu šaku suvih šljiva, a odlične su i za one koji žele da se osećaju zdravo i jako i kada stare. Osim što su ukusne i što će vas zasititi, odlične su za zdravlje kostiju, navodi se u rezultatima nove studije.

Istraživanje je sprovedeno od strane programa Integrativne biomedicine i psihologije sa Univerziteta Kinesiology ove godine, a u istraživanje su bile uključene žene koje su prošle menopauzu i tokom dana, tokom 12 meseci, jele nijednu, 6 ili 12 suvih šljiva tokom dana.

Glavni autor studije dr. Janhavi Demani je pojasnio: „Rezultati koje smo dobili upućuju da konzumacijom 6 ili 12 šljiva tokom dana možemo smanjiti mogućnost upalnih procesa koji doprinose gubitku koštane mase kod žena nakon menopauze“. Demani dodaje i da nas ova studija vodi do spoznaje kako bi suve šljive mogle biti obećavajuća namirnica koja sprečava pojavu upale.

„Voće i povrće koje je bogato bioaktivnim sastojcima poput zdravih kiselina, flavonoida i karotenoida mogu pomoći u borbi protiv osteoporoze. Suve šljive sadrže polifenole koji mogu smanjiti posledice upala i oksidativnog stresa koji može doprineti gubitku koštane mase, a oni pak doprinose gubitku koštane mase“, dodaje Kelsi Sacman, nutricionista.

Koliko treba pojesti?

Sakman dodaje da ovo voće može imati i dodatne dobrobiti kao što su minerali, vitamin K,  fenole i dijetalna vlakna – svi neophodni za dobro zdravlje.

Šaka OVOG VOĆA čuva kosti: Često se ne setimo da postoji, a prava je BOMBA za organizam

Shutterstock

 

I dok su sve šljive poznate kao supernamirnica, imajte na umu da su pune šećera pa pripazite na količinu koju jedete. Dobro je kombinovati ih s proteinima kako bi se sprečio porast šećera u krvi.

Ako se pitate kako ih ubaciti u svoju ishranu, Sakman dodaje da ih lako možete poneti na posao i jesti kao užinu bilo kada tokom dana. Isto tako ih možete dodati voćnim napicima ili salatama ali i omiljenom jogurtu.  Osim toga, autor studije dodaje i da ih možete dodati pici, a slažu se dobro i s crvenim lukom, mocarelom i vinskim sirćetom.

Šta još niste znali o šljivama?

Za početak dobro je znati da su šljive su bogate vitaminom C, a u značajnim količinama sadrže i vitamine B grupe i vitamine E i K. Često se spominje i obilje vitamina A zato što su šljive bogate beta-karotenom koji se u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A. Tražite li prirodni izvor raznovrsnih minerala, odgovor je – šljiva! U njoj ima puno kalijuma i fosfora, a sadrži i gvožđe, magnezijum, kalcijum, bakar…

Suve šljive, koje svi znamo i volimo, su jedna od najblažih i najjednostavnijih načina za dovođenja sistema za varenje u ravnotežu. Suve šljiva pomažu urednoj probavi tako što snabdevaju creva jednostavnim šećerima koji privlače tečnost u creva. Snižavanjem nivoa LDL-holesterola, suve šljive mogu smanjiti opasnost od bolesti koronarnih arterija i kapi. Podsticanjem probave i smanjivanjem koncentracije žučne kiseline, suve šljive mogu pomoći u sprečavanju raka debelog creva.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading