S dijetom ili bez nje, najzdravije namirnice su upravo one biljnog porekla i treba ih jesti što češće pa sigurno nećete pogrešiti ako pojedete jabuku, narandžu, jagodu ili borovnice – a da ne spominjemo super zdrave banane, nar ili grožđe...
Ali ako želite da zaštitite zdravlje kostiju, onda bi trebalo razmisliti da svakodnevno pojedete jednu šaku suvih šljiva, a odlične su i za one koji žele da se osećaju zdravo i jako i kada stare. Osim što su ukusne i što će vas zasititi, odlične su za zdravlje kostiju, navodi se u rezultatima nove studije.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Istraživanje je sprovedeno od strane programa Integrativne biomedicine i psihologije sa Univerziteta Kinesiology ove godine, a u istraživanje su bile uključene žene koje su prošle menopauzu i tokom dana, tokom 12 meseci, jele nijednu, 6 ili 12 suvih šljiva tokom dana.
Glavni autor studije dr. Janhavi Demani je pojasnio: „Rezultati koje smo dobili upućuju da konzumacijom 6 ili 12 šljiva tokom dana možemo smanjiti mogućnost upalnih procesa koji doprinose gubitku koštane mase kod žena nakon menopauze“. Demani dodaje i da nas ova studija vodi do spoznaje kako bi suve šljive mogle biti obećavajuća namirnica koja sprečava pojavu upale.
„Voće i povrće koje je bogato bioaktivnim sastojcima poput zdravih kiselina, flavonoida i karotenoida mogu pomoći u borbi protiv osteoporoze. Suve šljive sadrže polifenole koji mogu smanjiti posledice upala i oksidativnog stresa koji može doprineti gubitku koštane mase, a oni pak doprinose gubitku koštane mase“, dodaje Kelsi Sacman, nutricionista.
Koliko treba pojesti?
Sakman dodaje da ovo voće može imati i dodatne dobrobiti kao što su minerali, vitamin K, fenole i dijetalna vlakna – svi neophodni za dobro zdravlje.

Shutterstock
I dok su sve šljive poznate kao supernamirnica, imajte na umu da su pune šećera pa pripazite na količinu koju jedete. Dobro je kombinovati ih s proteinima kako bi se sprečio porast šećera u krvi.
Ako se pitate kako ih ubaciti u svoju ishranu, Sakman dodaje da ih lako možete poneti na posao i jesti kao užinu bilo kada tokom dana. Isto tako ih možete dodati voćnim napicima ili salatama ali i omiljenom jogurtu. Osim toga, autor studije dodaje i da ih možete dodati pici, a slažu se dobro i s crvenim lukom, mocarelom i vinskim sirćetom.
Šta još niste znali o šljivama?
Za početak dobro je znati da su šljive su bogate vitaminom C, a u značajnim količinama sadrže i vitamine B grupe i vitamine E i K. Često se spominje i obilje vitamina A zato što su šljive bogate beta-karotenom koji se u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A. Tražite li prirodni izvor raznovrsnih minerala, odgovor je – šljiva! U njoj ima puno kalijuma i fosfora, a sadrži i gvožđe, magnezijum, kalcijum, bakar…
Suve šljive, koje svi znamo i volimo, su jedna od najblažih i najjednostavnijih načina za dovođenja sistema za varenje u ravnotežu. Suve šljiva pomažu urednoj probavi tako što snabdevaju creva jednostavnim šećerima koji privlače tečnost u creva. Snižavanjem nivoa LDL-holesterola, suve šljive mogu smanjiti opasnost od bolesti koronarnih arterija i kapi. Podsticanjem probave i smanjivanjem koncentracije žučne kiseline, suve šljive mogu pomoći u sprečavanju raka debelog creva.
NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!
BONUS VIDEO