Jagode su bogat izvor antioksidanasa. Zapravo, u voćnom svetu, one su četvrto voće sa najvišim nivoom antioksidanasa. Antioksidanti štite naše telo od slobodnih radikala koji se povezuju s preuranjenim starenjem i raznim oboljenjima.
One su odličan izvor vitamina C koji povećava snagu arterija, sprečava stvaranje modrica i jača rad adrenalnih (nadbubrežnih) žlezda koje zahtevaju najveći nivo vitamina C u odnosu na sve druge žlezde ili organe u našem telu.
Studije pokazuju da jagode regulišu nivo šećera u krvi. Porcija od 150 grama svežih jagoda značajno će smanjiti nivo šećera u krvi. Visok nivo šećera povezuje se sa gojaznošću, promenama raspoloženja i dijabetesom.
Iako su idealna poslastica i osveženje, potrebno je da obratite pažnju na količinu koju konzumirate, pogotovo kada je reč o mlađoj deci koja mogu da imaju alergiju na ovo voće.
Nisu preporučljive ljudima koji imaju problema s viškom telesne težine ili visokim nivoima holesterola i triglicerida u krvi. Čak i ako nemate zdravstvenih problema, potrebno je obratiti pažnju na to koliko ćete ovog voća uneti u organizam na dnevnoj bazi.
Lekari sa britanskog univerziteta Oksford preporučuju da ih konzumirate samo onoliko koliko može da vam stane u šaku, bez dodatka šećera i samo dva-tri puta sedmično između 17 i 19 sati poslepodne, navodi se na sajtu "Medical daily".
BONUS VIDEO
Nena
13.04.2022 13:18Sve preporuke oko ishrane trebalo bi i obrazložiti. Nisu nam potrebne preporuke ili zabrane bez obrazloženja zašto se nešto preporučuje ili zabranjuje.
Nena
13.04.2022 13:18Sve preporuke oko ishrane trebalo bi i obrazložiti. Nisu nam potrebne preporuke ili zabrane bez obrazloženja zašto se nešto preporučuje ili zabranjuje.