Spremate roštilj? Ovo su saveti profi kuvara koji paze kakvo meso kupuju, naročito kada je reč o mlevenom mesu, pljeskavicama, ćevapima...
Bilo da ćete kupiti već gotove specijalitete, ili praviti domaći burger od mlevenog mesa, važno je da znate kako da vas ne prevare i ne "uvale" vam mleveno meso koje nije sveže.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Za mnoge druge namirnice, prvi indikator toga da nešto nije u redu je boja. Ali, sa proizvodima od mlevenog mesa, nije tako lako oceniti.
"Mleveno meso trebalo bi pojesti u roku od dan ili dva od kupovine, dok šnicle mogu stajati i tri dana u frižideru", navodi stručnjak za bezbednost hrane Argiris Margulas.
Sveže mlevena govedina najpre će biti jarkocrvena, ali će potom boju menjati ka smeđkastoj. Veoma sveže meso nekad će biti skoro pa ljubičasto, naročito na mestu gde je presečeno. Kako bude bilo u kontaktu sa kiseonikom, boju će menjati ka crvenoj a potom ka sivkastoj ili smeđoj. To ne znači da nešto nije u redu, već da se supstanca koja mu daje boju meša sa kiseonikom.
Meso bi, dakle, samo na površini trebalo da bude drugačije boje, ali ako ste doneli ćevape ili pljeskavice kući, presecite i zavirite unutra. Ako je meso i iznutra sivkasto, nešto nije u redu.
Ako imate mogućnost izbora, uvek je bolje kupiti meso koje je jarkocrvene boje jer je to automatski znak da je svežije, hemijska reakcija koja mu menja boju se još uvek nije odigrala.
Tokom toplih dana, najbolje je mleveno meso kupiti poslednje "na spisku", kako ga ne biste još pola sata vozali kroz toplu prodavnicu. Uzmite ga pre odlaska na kasu kako biste smanjili vreme koje provodi van frižidera.
Siguran znak da je meso dugo stajalo je velika količina vlage ili čak tečnosti u pakovanju. Ne uzimajte meso koje deluje kao da pliva u vodi, ili je na dodir pomalo lepljivo. Ako ste ga već doneli kući, čudan miris biće znak da nešto nije u redu, pa ako ste sačuvali račun, vratite ga.
Ako vam je nakon pripreme ostalo pljeskavica ili ćevapa, znajte da moraju u frižider nakon maksimum dva sata od pripremanja i hlađenja, inače rizikujete razvoj štetnih bakterija.

Recept za domaći pinđur: Bez konzervansa bolji je i od ajvara
Šok nad šokovima: Javio se taksista iz Beograda i raskrinkao Gastoza do srži, isplivali skandalozni detalji njegovog burnog života! (VIDEO)
Keti otpisana iz Gastozovog života: Anđela s osmehom na licu otkrila nove detalje, o Elitnoj kuhinji bivša učesnica može samo da sanja! (VIDEO)

ČAROBNI BONUS DOBRODOŠLICE Registruj se, verifikuj nalog i zavrti čarobni točak sreće koji ti donosi do 10.000 RSD bonusa za sport ili slot – ti biraš!
U Elitu 8 ušla emotivno zauzeta, a od njenog dečka ni traga ni glasa: Anđela priznala da li se čula s bivšim nakon superfinala! (VIDEO)

Letovanje sa decom: Kako da vam stomačni problemi ne pokvare planove?

DA LI VOLITE DA PIJETE VEOMA TOPLE NAPITKE? Evo zašto bi trebalo da promenite tu naviku

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

ODLIČNA VEST ZA SRBIJU Jedna od najstarijih država sveta stiže na Ekspo 2027 Beograd

Panatinaikos već rasprodao dvoranu za duel sa crveno-belima

Mali „Srpski paviljon na EXPO izložbi u Osaki posetilo 700.000 ljudi“
Pozdrav za Janjuša, ali i mog dečka... Anđela dodelila Kačavendi epitet izdajice, pa osula rafalnu paljbu po njenom klanu! (VIDEO)

Slavimo Svetog apostola Matiju: Jedan običaj je posebno važan

Da li vam se volan trese tokom vožnje? Postoje tri glavna uzroka, evo kako da rešite problem
