Jačanje imuniteta ishranom je važno ne samo tokom pandemije, već i u trenutku kada sezonske infekcije počinju i trudimo se da organizam zaštitimo od upalnih procesa i bolesti.
Već smo vam rekli koje namirnice koje slabe imunitet, kao i zašto ne vredi da pijete limunadu, a sada vam otkrivamo kako čak i voće i povrće, sastavni deo zdrave ishrane, može da oslabi imunitet.
Dobro pazite kada kupujete voće i povrće, jer kao što nutricionisti kažu, samo ono što je sezonsko i blisko podneblju na kom živite imaće pravo blagotvorno dejstvo na organizam.
A voće koje je veštački sazrevalo može da naruši imuni sistem, isto važi i za povrće!
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
U čemu je stvar? Ako u, recimo, decembru kupite jagode, naravno da one nisu sazrevale na Suncu, prirodno. Znaćete to i po njihovom ukusu. Isto važi za svo nesezonsko voće ili povrće koje kupite jer ste se uželeli ukusa, ili vam je potrebno za neki poseban recept. I time pravite veliku štetu, čak i kada su u pitanju jabuke koje važe za najzdravije!
Veštačko, ubrzano sazrevanje najčešće je produkt pesticida i drugih hemikalija koje nikako ne želite u svom sistemu. Da bi ta voćka ili povrće bili "zreli", očekivane boje i mirisa, nakljukani su hemijom koja je omogućila da sazru, a potom se ne pokvare dok ih dobavljač ne dostavi u prodavnicu.
Ali, vratimo se korak pre nego što je ta hrana stigla do vas. Ako je ubrana pre nego što je sazrela, da bi mogla da bude čuvana i transportovana, sadrži suptancu lektin. Ona prirodno iščili iz biljke tokom procesa sazrevanja, ali u voću i povrću ubranom ranije će ostati a nikako nije dobra za imunitet.
Laktin negativno utiče na dobre bakterije koje žive u našem sistemu za varenje i čine važan deo imuniteta.
Ukoliko narušite mikrobiom, čitav "svet" bakterija koji živi u našem organizmu, znajte da posledice mogu da budu ozbiljne - potrebno mu je i do dve godine da se vrati u prvobitno stanje!
Nije ni svaki deo voća i povrća jednako zdrav, to nam je već objasnio prof. dr Vojislav Perišić rekavši da je kora opasna, a ne "najzdravija" na voću kao što je jabuka.
BONUS VIDEO
sara
29.11.2021 10:40Kakve gluposti, dali se uzgaja na suncu ili ne, puno je pesticida i otrova, a Japanci ga uzgajaju u običnoj vodi i bez sunca pa su zdraviji!!!.