Alergija na hranu uglavnom se ispoljava još u ranom detinjstvu, ali nekada može proraditi reakcija i u kasnijim godinama. Neke su samo trenutne, a neke mogu da traju ceo život.
Evo koje namirnice najčešće izazivaju alergiju kod ljudi:
Oraščasti plčodovi
Bademi, pistaći, lešnjik, i još mnogi drugi, najčešće su uzrok alergija kod ljudi. Istaživanje je pokazalo da ako ste alergični na jedan, verovatno ste alergični bar na još jednu vrstu.
Susam
Ovo je jedan od komplikovanijih vrsta alergija, jer je najčešće doživotna, i veoma iritantna.
Pšenica
Oko 80 odsto ljudi preraste alergiju do svoje pete godine. Veoma veliku sličnost ima ova vrsta alergije sa celijakijom.
Celijaklija je autoimuno stanje izazvano glutenom, koji je specifičan protein u pšenici. A osetljovst na gluten bez celijaklije je stanje u kojem ljudi imaju određene simptome nakon što pojedu hranu koja sadrži gluten, iako nemaju celijakliju ili alergiju na
Jaja
Ljudi koji su alergični na jaja ne mora da znači da ih iritira celo jaje, već može samo da im smeta žumance ili suprutno belance. Ovo najčešće može da nestane u jednom momentu, tako da su im kasnije potpuno skuvana jaja dozvoljena.
Čokolada
Ovo je definitivno najtužnija vrsta alergije, jer pitanje je ko to pa ne voli čokoladu? Glavobolja, svrab u grlu, plihovi, oticanje jezika, sve to prati ovu vrstu iritacije. Jedna od težik tegoba alergije je ova vrsta, i jedina čokolada koju mogu jesti je ona sa 99 odsto kaka u sebi.