Gastroenterolog dr Vojislav Perišić tvrdi da je OVO ČUDO BILJKA - otklanja anemiju i štiti od demencije: "RASTE BUKVALNO SVUDA - možete da je i berete i pored puta"

Vesti 27.03.2022 16:30 1

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić gostovao je u jutarnjem programu, a istakao je da je jednostavan način da pobedimo anemiju ili malokrvnost pojačana konzumacija koprive

printscreen

Printscreen/Youtube

 

Simptomi anemije su brojni i narušavaju kvalitet života, a samo neki od njih su pojačan umor, vrtoglavica, nesigurnost, poremećaj sna, pospanost, brzo zamaranje...

Dr Perišić ističe da je kopriva dragocena bijka, koja je lako dostupna svima, a može da pomogne u rešavanju problema anemije.

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić tvrdi da je OVO ČUDO BILJKA - otklanja anemiju i štiti od demencije:

unsplash.com

 

- Monasi u jednom udaljenom manastiru kada idu u zimski boravak nose samo kukuruzno brašno, koprivu i divlju jabuku. Oni bi trebalo da pate od anemije jer ne jedu meso. Ali ne pate, a zašto? Zbog koprive! Kopriva je jedina biljka koja ima visok procenta gvožđa, a apsorpcija je veoma velika. Koliko se apsorbuje gvožće iz spanaća, blitve, zelja? Samo 6 odsto. A iz koprive je 30 odsto! Dakle, kopriva je izuzetno antianemično povrće - ističe ovaj gastroenterolog za TV Prva.

Perišić je objasnio i kako je najbolje spremiti koprivu, tako da bude zdrav, a ipak veoma ukusan prilog ručku:

- Pripremite je kao spanać. Propržite malo luka, blanširajte 15 do 20 minuta koprivin list, pa dodajte luku, kao i pola litra vode i ostavite da se kuva pola sata. Dodajte onda i malo šargarepe, kukuruznog brašna, malo kisele pavlake i dva umućena jaja. Ukus je izvanredan, ukusnije nego spanać. To je jedan popularan način pripreme i jedite to dva puta nedeljno.

Komentari (1)
Loading
Pobesneli Laloš
27.03.2022 21:23

Doktore, baš nije zdravo brati koprive pored puta zbog olova koji se nalazi u izduvnim gasovima.