Britanci u strahu od nove EPIDEMIJE: Žena obolela od smrtonosnog VIRUSA nalik EBOLI - ovo su simptomi!

Vesti 26.03.2022 13:47 1

Ženi koja je doputovala iz Centralne Azije dijagostikovan je virus KRIMSKO-KONGO HEMORAGIJSKE GROZNICE

Britanci u strahu od nove EPIDEMIJE: Žena obolela od smrtonosnog VIRUSA nalik EBOLI - ovo su simptomi!

Shutterstock

Britanska zdravstvena bezbednosna agencija - nakon što je slučaj dijagnostikovan je objavila da je rizik za prenošenje bolesti izuzetno nizak, ali uprkos tome javnost je zabrinuta.

Žena se trenutno se nalazi na nezi u "Royal Free Hospital" u Londonu.

Bolest je virusna bolest koju obično prenose krpelji i stoka, ali je nephodno naglasiti da je moguć i Moguć je i interhumani prenos. Infekcija se prenosi kontaktom sa zaraženom krvi a preko oštećene kože i sluzokože.

Ono što posebno zabrinjava su simptomi koji se ispoljavaju nakon zaraze.

Krimska – Kongo hemoragijska groznica počinje nakon inkubacije od 5-7 dana, a karakteriše se naglim skokom temperature do 40 stepeni, jezom, drhtavicom, glavoboljom i bolovima u slabinama. Posle trećeg dana bolesti javljaju se znaci hemoragijskog sindroma u vidu epistakse (krvavljenje iz nosa), gingivoragije, hematemeze (krv u povraćanom sadržaju), melene (krv u stolici), hematurije (krv u mokraći), metroragije (obilna krvarenja iz materice), petehija (tačkasta krvarenja) po koži trbuha, leđima. Izraženo je nizak krvni pritisak i ubrzan rad srca.

U manjem broju slučajeva bolest se završi ovom fazom. Češće se javlja dvofazni tok kada se bolest nakon kratkotrajnog pada temperature pogoršava intenzivnijim krvarenjem, produbljenom intoksikacijom, povraćanjem, usporenim radom srca. Klinički se zapaža febrilnost, somnolencija (pospanost), uvećanje jetre, meteorizam (nadutost trbuha).

Kada je lečenje u pitanju isto je sve kao kod druih virusnih infekcija. Sekundarne infekcije se tretiraju antibioticima,a izolacija bolesnika je obavezna.

 

Komentari (1)
Loading
Biljana
26.03.2022 14:51

Urednici, trebalo je da redigujete tekst pre objavljivanja.