Ovaj ČAJ je pravi eliksir MLADOSTI: Čisti telo od TOKSINA, a skida i MASNE naslage

M. G. Vesti 03.03.2022 08:00 0

Jetra je organ koji je zadužen za detoksikaciju, a njena uloga je da izbacuje toksine iz tela.

Ovaj ČAJ je pravi eliksir MLADOSTI: Čisti telo od TOKSINA, a skida i MASNE naslage

Shutterstock

Usled nezdravih životnih navika može doći do oboljenja jetre koja neće biti u stanju da istom merom čisti organizam. Tada je vašoj jetri potrebna pomoć, odnosno, potreban joj je čaj za čišćenje jetre.

Čajevi i razni drugi zdravi napici mogu pomoći kod raznih oboljenja jetre. Ipak, treba naglasiti da svi ovi čajevi neće biti od velike pomoći ako uz to ne promenite i životni stil. To se pre svega odnosi na prestanak konzumacije alkohola koji najviše oštećuju jetru, ali i nezdrava ishrana, fizička neaktivnost, pušenje cigareta

Kada je potreban čaj za čišćenje jetre?

Ako primećujete sledeće simptome onda vam je potreban čaj za čišćenje jetre:

– Koža ima žutu nijansu – ova pojava nastaje jer jertra nije u mogućnosti da izbaci višak supstance bilirubin koja kožu čini žutijom.

– Bol u predelu jetre – uglavnom upućuje na upalu i uvećanje jetre.

– Nekontrolisano gojenje – ako se gojite, a ne unosite više kalorija nego inače, to može upućivati na poremećaj funkcije jetre. Ipak, da biste otklonili svaku sumnju potrebno je i da proverite rad štitne žlezde, jer se simptom gojenja pojavljuje i kad štitnjača radi usporeno.

– Otečenost i osećaj težine u stomaku – nastaje jer jetra nije u stanju da obavlja svoju funkciju i razgrađuje materije koje izazivaju otečenost.

– Tamno-žuta boja urina – kada je urin tamnije boje koliko god puta da ste mokrili u toku dana, to je pokazatelj da jetra ne može da obradi toksine u organizmu.

Čaj za čišćenje jetre

Proces detoksikacije se obično obavlja u toku noći, tada se telo najbrže zaceljuje i obnavlja svoja tkiva. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, jetra je u telu glavni organ za čišćenje od toksina. Ona najbolje funkcioniše u periodu između 1 i 3 sata posle ponoći.

Preporučuje se da u ovom periodu spavate. Upravo zato je čoveku i prirodno da spava noću, tada se organi oporavljaju i odmaraju. A ukoliko ste budni, ometate ovaj proces. Zato se preporučuje onima sa oboljenjima jetre da pre svega počnu da ležu između 10 sati uveče i ponoći, tako će i stići najbolje da se odmore za sledeći radni dan.

Ovo su čajevi za čišćenje jetre koji će pomoći jetri da što bolje obavlja svoju prirodnu funkciju u organizmu.

Čaj od kamilice

Ovaj čaj sadrži seskviterpenski lakton, supstancu koja će pomoći u čišćenju jetre. Vrlo bitno je i to što kamilica sadrži supstance koje će vam pomoći da brže zaspite, a već smo naglasili koliko je zdrav raspored spavanja bitan za oporavak jetre i njeno pravilno funkcionisanje.

Ovaj ČAJ je pravi eliksir MLADOSTI: Čisti telo od TOKSINA, a skida i MASNE naslage

Shutterstock

 

Još jedna stvar koju treba naglasiti kada je u pitanju ovaj čaj za čišćenje jetre jeste da kamilica ima antiinflamatorna dejstva. Te ukoliko je u pitanju inflamacija jetre, ovaj čaj će uticati na smanjenje inflamacije i osećaja bola koji možete osetiti ispod rebara.

Čaj od kamilice možete pripremiti tako što ćete u dva decilitra vrele vode staviti kašiku sušene kamilice. Ostavite da odstoji 10 minuta, potom procedite. Čaj možete slobodno piti više puta na dan.

Čaj od ruse trave

Još od pre nove ere je poznato da je čaj od ruse odličan napitak za čišćenje jetre. Ovaj čaj štiti čitav organizam od delovanja slobodnih radikala, koji narušavaju zdravlje. Rusa trava je toliko popularna u narodnoj medicini da se koristila u različitim delovima sveta baš za lečenje jetre. Na primer, Bugari su pravili sok od ove biljke kako bi ublažili simptome oboljenja jetre.

Osim toga što je dobar za čišćenje jetre, može stimulisati ubrzanje njenog rada. Zbog nezdravog životnog stila, jetra može početi da radi usporeno, a ovaj čaj će njenu funkciju dovesti u normalu.

Ovaj čaj se pravi tako što u 2 decilitra vrele vode dodate jednu kašiku čaja. Sačekajte 15 minuta i procedite. Preporučuje se da ne pijete više od jedne šolje dnevno. Nakon dve nedelje tretmana čajem, napravite pauzu od nedelju dana. Prve rezultate se obično osećaju posle mesec dana terapije.

Čaj od ruže

Ruže sadrže esencijalna ulja, vitamine A, B3, C, D i E, tanine i razne druge supstance koje potpomažu u održanju zdravlja organizma. Ono što je potrebno naglasiti jeste da ruža ima adstrigentna svojstva, što znači da potpomaže čišćenje krvi.

Svaki čaj sa visokim nivoima tanina imaju ovakva svojstva. Kada pročišćena krv prolazi kroz organizam ona pomaže čišćenju čitavog organizma, a presvega pomaže jetri u detoksikaciji tela.

Čaj za čišćenje jetre od ruže se pravi tako što u 3 decilitra vrele vode ubacite kašiku osušenih i usitnjenih latica ruže. Ostavite da odstoji u vodi do 10 minuta i procedite. Možete slobodno zasladiti čaj sa medom ili limunom. Naglašavamo da se ovaj čaj ne preporučuje trudnicama, kao ni onima koji imaju kamenje u žuči i bubrezima.

Čaj jetre od mente

Najbolja stvar koju možete da uradite kada ste se prejeli, ili kada jedete masnu hranu jeste da nakon toga popijete čaj od mente, odnosno čaj od nane. Poznato je da ovaj topli napitak pomaže varenju i da uvek treba da ga pijete kada vas boli stomak.

Ovaj ČAJ je pravi eliksir MLADOSTI: Čisti telo od TOKSINA, a skida i MASNE naslage

Shutterstock

 

No, još jedna od osobina nane jeste da je odličan čaj za čišćenje jetre. Kada imate masnu jetru, ili ako imate neko drugo oboljenje jetre treba posebno da poazite na to šta jedete. To se, pre svega, odnosi na izbacivanje masne hrane. Čaj od nane će pomoći i želucu i jetri da se lakše izbore sa masnoćama koje ste uneli u organizam.

Ovaj čaj se pravi vrlo jednostavno, dovoljno je da u 2 decilitra vrele vode stavite jednu kašiku sušenog lista nane. Ostavite da odstoji od 5 do 10 minuta, procedite i napiak je spreman za piće.

Čaj od korena cikorije

Cikorija je ukrasna biljka sa cvetovima koji nerekto krase bašte i vrtove. Koren cikorije može imati blagodeti po zdravlje. Dakle, ne upotrebljava se cvet u zdravstvene svrhe, već koren ili list.

Medicinski je potvrđeno da ovaj čaj za čišćenje jetre od cikorije pomaže i kod sledećih stanja: kamena u bubregu, izbacivanje nagomilane žuči, pročišćava krv, ublažava simptome prehlade, odlična je za one koji imaju problema sa probavom, ima antiinflamatorna dejstva te ublažava upalne procese (zato se često koristi kod artritisa)…

Dakle, cikorija je daleko više od lepog plavog cveta. Da biste pomogli vašoj jetri da radi svoj posao dovoljno je da dva puta dnevno ispijate ovaj čaj. A čaj od cikorije se priprema prilično jednostavno. Ako gajite cikoriju isecite deo korena i operite ga od zemlje i ostavite ga da se osuši, nakon toga ga usitnite i sameljite.

U radnjama zdrave hrane možete pronaći čaj ili prah korena cikorije. U 3 decilitra vode stavite jednu kašiku osušene cikorije i ostavite da odstoji 25 minuta. Čaj možete piti i hladan. Možete odjednom pripremiti duplu meru pa ispijati napitak od cikorije za čišćenje jetre tokom dana.

Još jedna dobra stvar ovog čaja je što utiče na mršavljenje, tako da ne samo što ćete očistiti jetru, već ćete oslabiti i koji kilogram.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading