Šećeri su važan izvor energije i ne bi trebalo da budu potpuno eliminisani iz vaše ishrane. Međutim, vredi zapamtiti da postoje dobri i loši šećeri i ne samo da možemo bez ovih drugih, već ih treba i izbegavati.
Fruktoza u voću i povrću i laktoza u mlečnim proizvodima su prirodni šećeri kojih se ne treba plašiti. Najgore po zdravlje je šećer koji se dodaje u mnoge prerađevine, kao i onaj u slatkiše, zaslađene sokove i gazirana pića.
Dodati šećeri su sve što se dodaje hrani da bi joj dalo slatki ukus, uključujući med i javorov sirup . Iako su možda zdraviji, ipak daju više kalorija, ali malo vitamina i minerala.
Prema Harvard Health Publishing-u, kada jedemo šećer, većina se razgrađuje i apsorbuje u tankom crevu. Specijalizovani enzimi napadaju veće molekule i pretvaraju ih u tri jednostavna šećera: glukozu, galaktozu i fruktozu.
Jetra i mišići skladište deo glukoze u obliku glikogena. Međutim, kako glukoza ulazi u krvotok, nivo glukoze u krvi raste. Kao odgovor, pankreas luči insulin kako bi pomogao glukozi da ide tamo gde treba da ide u telu. Ako unosimo velike količine dodatog šećera, ćelije mogu vremenom postati otporne na insulin.
Previše šećera je takođe povezano sa povećanjem telesne težine i gojaznošću, faktorima rizika za srčana oboljenja, bolesti jetre i rak, prema studiji objavljenoj u novembru 2016. u časopisu Nutrients.
- Prekomerna potrošnja dodatog šećera utiče na našu energiju, raspoloženje, težinu i rizik od bolesti - kaže Džesika Kording.
Ako vaša ishrana ne uključuje dovoljno voća i povrća, ako ne jedete izbalansirane obroke od nemasnih proteina, zdravih masti i nerafinisanih ugljenih hidrata, moguće je da će dodati šećeri zameniti zdravu hranu, kao rezultat .
Da li jedete previše šećera?
Kako možemo da proverimo da li jedemo previše šećera? Evo pet znakova upozorenja koje se ne smeju zanemariti:
- Povećana glad i povećanje telesne težine . Ako unosite mnogo dodatnih kalorija iz šećera, povećana glad je jedan od prvih simptoma. Slatka hrana ima dobar ukus, ali ne puni stomak. Telo brzo sagoreva šećer i glad se povećava, što može dovesti do kompulzivnog grickanja.
- Iritacija i loše raspoloženje. Ako se osećate razdražljivo ili nervozno, stres možda nije jedini razlog - možda jedete previše šećera. Studija objavljena u januaru 2020. u časopisu Medical Hipotheses sugeriše da konzumiranje dodatog šećera može podstaći upalu, pogoršati vaše raspoloženje i dovesti do simptoma depresije .
- Umor i niska energija. Šećer se lako apsorbuje i vari, pa ako se osećate umorno, to može biti zbog količine šećera koju unosite u ishrani. Šećer je veoma loš snabdevač energijom, tako da bez obzira koliko jedete, posle 30 minuta ponovo ćete biti gladni, sa malo energije .
- Hrana nije dovoljno slatka. Ako ste primetili da vaša hrana nema slatki ukus kao nekada, ili ako morate da dodate šećer u hranu da biste imali dobar ukus, to može biti zbog previše šećera u vašoj ishrani. Probajte zdravije alternative, na primer, promenite aromatizovani jogurt. Korišćenje zamene za šećer takođe može povećati vašu želju za slatkišima - tako funkcioniše naš mozak.
- Apetit za šećerom . Ako žudite za slatkišima, možda ste zavisni od blagostanja koje šećer ima na vašem mozgu. Šećer napada centar za zadovoljstvo u mozgu, izazivajući porast takozvanog „hormona sreće“ dopamina.