Vitamin A još nazivamo "zaštitnikom celog organizma" zbog toga što nam jača imunitet, pomaže u sprečavanju infekcija, pomaže štitnoj žlezdi da normalno funkcioniše, snižava holesterol, ali i čuva vid.
Naučnici su otkrili da se ovaj važan vitamin u velikim količinama nalazi u hrani životinjskog porekla: goveđoj jetri i srcu, mleku, jajima, puteru.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Takođe nalazi se i u namirnicama biljnog porekla, kao što su crveno, žuto i narandžesto povrće, ali najbogatije vitaminom A je riblje ulje. Ako se ove namirnice ne konzumiraju u dovoljnoj količini, može doći i do oštećenja vida veoma brzo.
Prema rečima endokrinologa Tatjane Bočarove, vitamin A je jedan od najvažnijih vitamina za vid: pomaže u radu optičkog nerva i jača očne mišiće. Jedan od prvih znakova nedostatka važnog elementa je pojava takozvanog "noćnog slepila" - kada osoba koja uđe u prostoriju sa ulice ne vidi praktično ništa.
Endokrinolog je takođe primetio da nedostatak vitamina A dovodi do suvoće rožnjače i začepljenja suznih kanala.
- Ovaj osećaj je poznat svima koji mnogo vremena provode za računarom, a to je još jedna neprijatna posledica nedostatka vitamina A - tvrdi doktorka.
