Nokti mnogo govore o vašem ZDRAVLJU: Ako primetite ove promene, odmah se obratite LEKARU

Naj žena Vesti 30.08.2021 10:10 0

Da li je dr. House je bio u pravu kada je sudiji zapretio srčanom bolešću i postavio mu dijagnozu samo po izgledu prstiju i noktiju? Može li noktna ploča koji raste 0,1 milimetra dnevno na vrhovima prstiju otkriti šta se dešava u telu?

Nokti mnogo govore o vašem ZDRAVLJU: Ako primetite ove promene, odmah se obratite LEKARU

Shutterstock

Naučnici, lekari i kozmetičari su ubeđeni da je odgovor na ova pitanja - DA. Dijagnostičari klasifikuju promene noktiju u zavisnosti od toga da li se tiču morfologije (oblika) ili boje nokatne ploče. Za čitanje takvih signala potrebno je samo malo znanja i vežbe. I vredi znati da biste u pravo vreme otišli ​​lekaru i započeli lečenje, što će sprečiti još više problema.

Sindrom žutog nokta

Pre desetak i nešto godina, žutilo na stranama noktiju se umanjivalo kao ništa opasno - samo pušački nokti, obojeni nikotinom. Ali kada takva osoba ne puši, žutilo bi trebalo da nas uznemiri. Pre svega, ovo mogu biti simptomi mikoze , posebno kada je boja na ivicama tamnija, siva ili braon ili čak zelenkasta. Sasvim ravnomerno požuteli nokti mogu ukazivati na teže bolesti, na primer respiratornog trakta - poput hroničnog bronhitisa ili limfedema potkožnog tkiva ruku. Dalekosežne promene dovode do odvajanja nokta od prsta.

Bele mrlje na spoljnoj ploči nokta

Izgledaju kao bela udubljenja prečnika manjeg od milimetra - zovu se invazivni ekseri. Obično se nalaze kod ljudi koji pate od psorijaze. Javljaju se i kod osoba sa sarkoidozom , pemfigusom , alopecijom areatom i tzv inkontinencija bojenja. Takve tačkaste promene ploče nokta mogu se pojaviti i sa njenim mehaničkim oštećenjima.

Bele mrlje na noktima posledica su mikro oštećenja nokatne ploče, a ne, kako mnogi veruju, nedostatka vitamina C.

Beau Lines

Linije nazvane po lekaru koji ih je prvi dijagnostikovao su duboke poprečne brazde koje presecaju ceo nokat. Ove vrste promena nastaju kada se rast nokatne ploče zaustavi usled mehaničke traume ili teške bolesti. Najčešće bolesti koje uzrokuju Beau su: dijabetes melitus, poremećaji cirkulacije, bolesti sa visokom temperaturom poput upale pluća , ospica , privremena neuhranjenost. Beaove linije se obično pojavljuju 2-3 nedelje nakon bolesti. Oni pokazuju kada je telo sakupljalo svu snagu za borbu i isključilo nepotrebne sisteme da bi spasilo živote.

Vertikalne promene

Za razliku od horizontalnih promena, vertikalne linije (minimalni otoci) na noktu su obično prirodna posledica starenja i ne ukazuju na bilo kakvu bolest. S druge strane, rupice i okomite brazde su simptomi prekomernog unosa ugljenih hidrata, nedostatka gvožđa i vitamina B12 ili bolesti creva.

 


 

Komentari (0)
Loading