Naša zavisnost od prerađene hrane pruža nedovoljno hranljivih materija i predstavlja uzrok bolesti poput gojaznosti, kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Ne mora biti tako — trebalo bi da jedemo namirnice koje nam daju energiju, smanjuju rizik od bolesti i pomažu u održavanju zdrave telesne težine.
Da bismo živeli duže i zdravije, moramo da snabdevamo organizam hranom bogatom hranljivim materijama.
Prirodne biljne namirnice mogu obnoviti naše zdravlje i vitalnost.
Kupusnjače (krstašice)
Shutterstock
Ovo povrće predstavlja prave nutritivne riznice, sa jedinstvenom sposobnošću da utiču na ljudske hormone, aktiviraju prirodni sistem detoksikacije u organizmu i spreče rast kancerogenih ćelija.
Krstašice bi trebalo temeljno žvakati ili konzumirati rendane, seckane, ceđene, blendirane ili u vidu sokova, kako bi se oslobodila njihova snažna antikancerogena svojstva.
Fitokemikalija sulforafan, koja se nalazi u ovom povrću, dokazano štiti zidove krvnih sudova od inflamatornih procesa koji mogu dovesti do srčanih oboljenja. Krstašice su među namirnicama sa najvećom nutritivnom gustinom.
Jedite ih svakodnevno u raznovrsnim oblicima, i sirove i kuvane — probajte brokoli, karfiol, prokelj, kelj ili kupus, piše Denver Health Medical Plan.
Bonus video:
Možda vas zanima…