Ove namirnice Srbi i Srpkinje uopšte ne jedu često, a broj 1 su za dugovečnosti: Čuvaju srce, sprečavaju rast kancerogenih ćelija, blago su za organizam

Nedeljko Tišanović Vesti 22.12.2025 13:41 0

Ono što jedemo može imati moć da nam pomogne, ali i da nam naškodi...

baba

Shutterstock

Naša zavisnost od prerađene hrane pruža nedovoljno hranljivih materija i predstavlja uzrok bolesti poput gojaznosti, kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Ne mora biti tako — trebalo bi da jedemo namirnice koje nam daju energiju, smanjuju rizik od bolesti i pomažu u održavanju zdrave telesne težine.

Da bismo živeli duže i zdravije, moramo da snabdevamo organizam hranom bogatom hranljivim materijama.

Prirodne biljne namirnice mogu obnoviti naše zdravlje i vitalnost.

Kupusnjače (krstašice)


Ovo povrće predstavlja prave nutritivne riznice, sa jedinstvenom sposobnošću da utiču na ljudske hormone, aktiviraju prirodni sistem detoksikacije u organizmu i spreče rast kancerogenih ćelija.

 
Shutterstock

Shutterstock

 

 

Krstašice bi trebalo temeljno žvakati ili konzumirati rendane, seckane, ceđene, blendirane ili u vidu sokova, kako bi se oslobodila njihova snažna antikancerogena svojstva.

Fitokemikalija sulforafan, koja se nalazi u ovom povrću, dokazano štiti zidove krvnih sudova od inflamatornih procesa koji mogu dovesti do srčanih oboljenja. Krstašice su među namirnicama sa najvećom nutritivnom gustinom.

Jedite ih svakodnevno u raznovrsnim oblicima, i sirove i kuvane — probajte brokoli, karfiol, prokelj, kelj ili kupus, piše Denver Health Medical Plan.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading