Iako je zamrznuta pica neodoljivo praktična, zamrznuta pica je arhetip ultra-prerađene hrane
Zašto je problematična?
Visok sadržaj natrijuma (so): Jedna porcija (koja je često manja od cele pice) lako može preći polovinu preporučenog dnevnog unosa natrijuma. Prekomerni unos soli direktno je povezan s povišenim krvnim pritiskom (hipertenzijom). Zasićene masti: Sir i mesne prerađevine (poput feferona) koje se koriste u zamrznutim picama često su bogate zasićenim mastima. „Skriveni“ šećer: Proizvođači često dodaju šećer u testo i sos, kako bi poboljšali ukus i produžili rok trajanja. Niska nutritivna vrednost: Uprkos velikoj količini kalorija, sadrži vrlo malo vlakana, vitamina i esencijalnih minerala.
Shutterstock
Praktični Savet:
Ako ne možete da odolite pici, napravite je sami. Koristite integralno brašno za testo, tanko nanesite domaći paradajz sos (bez dodatog šećera) i koristite manju količinu visokokvalitetnog sira i svežeg povrća, navodi Espreso.
Bonus video:
Možda vas zanima…