Ovo je RAZLOG zbog kog vam se posle jela traži SLATKO: Ne zanemarujte taj osećaj, odmah kod LEKARA, a evo zašto

Vesti 02.10.2022 11:45 0

Neretko posle jela osećamo kao da nismo dovoljno siti i da nam se traži nešto slatko

Ovo je RAZLOG zbog kog vam se posle jela traži SLATKO: Ne zanemarujte taj osećaj, odmah kod LEKARA, a evo zašto

Shutterstock

 

Doktori su se složili da je želju za nečim slatkim najteže kontrolisati! Pored toga što je ovo "moćna" navika koju imamo još od malih nogu, ima još nekoliko razloga zašto naš organizam traži nešto slatko.

Moć navike

Kako se pokazalo, žudnja za šećerom je zapravo stvar navike.

- Imate podsticaj, ponašanje i nagradu. U slučaju žudnje za šećerom, podsticaj bi mogao da bude završetak večere, ponašanje je konzumiranje slatkiša, a nagrada je osećaj koji imate nakon toga - kaže dr Majkl Krupejn.

Kada konzumiramo slatko hormon odgovoran za dobar osećaj koji se oslobađa nakon uživanja u omiljenom desertu je dopamin, a hormon koji reguliše nivo šećera u krvi je insulin.

- Kada jedemo šećer, insulin se povećava u mozga, što je naš put do nagrade. To prouzrokuje povećano oslobađanja dopamina, zbog čega se osećamo dobro. Takođe pretvara naše ponašanje unosa šećera u naviku. Kao rezultat toga, navikavamo se da ćemo se svaki put kada pojedemo obrok osećati dobro samo ako pojedemo nešto slatko - objašnjava doktor i dodaje da ćemo isti efekat osetiti i ako pojedemo neki "zdraviji" slatkiš kao što je crna čokolada.

Hormoni gladi

- Drugi razlog zašto se javlja žudnja za desertom mogao bi da bude povezan sa grelinom, koji je hormon gladi - kaže dr Mehmet Oz.

Doktor veruje da oni pojedinci koji ne jedu dovoljno i nemaju uravnoteženu ishranu više žude za slatkišima.

- Prebrzo konzumiranje hrane može da pojača želju za hranom, ali i za slatkišima - dodao je doktor.

Nizak nivo serotonina

Da li ste primetili da posle teškog dana na poslu, čim dođete kući, malo priželjkujete nešto slatko? To bi moglo da bude povezano sa nivoom serotonina, piše "Real Simple".

Serotonin pomaže u regulisanju raspoloženja, pa je potpuno logično da telo žudi za njim kada smo, pod stresom ili smo depresivni.

- Poznato je da niži nivo serotonina u mozgu može da prouzrokuje žudnju za šećerom. Ishrana bogata šećerom poboljšava raspoloženje i ublažava teskobu - kaže dr Oz.

Nedostatak sna

- Nedostatak sna povezan je sa prejedanjem, naročito nezdravom hranom. Pokušajte da spavate bar osam sati, to može da smanji žudnju za nezdravim i slatkim namirnicama - kaže dr Krupejn.

Nedostatak hranljivih supstanci

Koliko puta vam se zavrtelo u glavi pošto dugo niste pojeli nešto slatko ili koliko puta ste imali praktično "hronično" jaku želju za slatkim? Uzrok može da bude neravnoteže šećera u krvi, poput hipoglikemije.

Međutim, ne bi trebalo odmah donositi zaključke! Kada telu nedostaju određeni minerali koji su uključeni u regulisanje nivoa insulina, to takođe može da utiče na želju za slatkim. Međutim, kada telo ne dobija dovoljno magnezijuma, imaćete problema sa snadbevanjem ćelija energijom, pa će se javiti žudnja za šećerom koji pomaže u podizanju nivoa energije.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading