Riba je često na listi najzdravijih namirnica, ali nisu sve vrste ribe podjednako dobre za vaše zdravlje. Neke sadrže korisne omega-3 masne kiseline i druge hranljive materije, dok druge mogu biti zasićene živom i toksičnim jedinjenjima.
Prema rečima nutricionistkinje Mišel Rautenštajn, veoma je važno birati ribe koje najviše doprinose zdravlju, dok bi neke trebalo u potpunosti izbaciti iz ishrane.
NAJBOLJE RIBE ZA ZDRAVLJE
1. Sardina – sitna riba, ali nutricionistički moćna! Sardine su jedan od najzdravijih izbora jer su:
- Bogate omega-3 masnim kiselinama (EPA i DHA)
- Dobar izvor kalcijuma – pomaže zdravlju kostiju
- Sadrže vitamin D
Shutterstock
Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u sardinama pomažu u očuvanju zdravlja srca i mozga, dok kalcijum doprinosi čvrstini kostiju.
2. Losos – kralj zdravih masnoća. Losos je među najcenjenijim ribama zbog:
- Visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina
- Kvalitetnih proteina
- Protivupalnih svojstava – koristan kod artritisa
Redovno konzumiranje lososa može pomoći u:
- Smanjenju rizika od srčanih bolesti
- Regulaciji krvnog pritiska
- Smanjenju triglicerida
Studije pokazuju da osobe koje često jedu losos imaju manji rizik od depresije i kognitivnog pada.
NAJGORE RIBE ZA ZDRAVLJE
1. Tuna – zdrava i bogata vitaminima B6 i B12, ali:
- Sadrži relativno malo omega-3
- Ima visok nivo žive – posebno opasno za decu i trudnice
Shutterstock
Preporuka: Maksimalno 1–2 puta nedeljno, a potpuno treba da je izbegavaju trudnice, dojilje i mala deca.
2. Morski pas – visoko zagađena riba. Riba koja deluje egzotično i moćno, ali nutricionisti upozoravaju: "Morski pas ima veoma visok nivo žive – to je neurotoksin. Ne treba ga konzumirati, naročito ne trudnice i deca."
Dugotrajna izloženost živom može dovesti do:
- Oštećenja mozga
- Problema s pamćenjem i motorikom
- Problema sa razvojem kod dece.
Video:
Možda vas zanima…