Kardiolog tvrdi da je ovo najbolji hleb na svetu: Možete ga jesti koliko hoćete, nećete se ugojiti!

Vesti 06.09.2025 15:19 0

Španski kardiolog tvrdi da vrste hleba od celog zrna mogu smanjiti apsorpciju masti u crevima i čak ubrzati metabolizam, što je posebno korisno u borbi protiv naglih skokova triglicerida povezanih sa rezistencijom na insulin.

hleb

Shutterstock

Hleb je dugo smatran neprijateljem u ishrani, ali kardiolog Aurelio Rohas iz Malage u Španiji tvrdi da jedna vrsta hleba može da poboljša vaše zdravlje. Gostujući u jednom podkastu, on je slušaoce upoznao sa razlozima zbog kojih ova namirnica možda nepravedno ima lošu reputaciju.

- Postoje dobre studije koje pokazuju da ljudi koji jedu integralni hleb zapravo štite svoje srce i kardiovaskularni sistem od bolesti - rekao je on, piše The Mirror. 

Integralni hleb - saveznik zdravlja

Španski kardiolog tvrdi da vrste hleba od celog zrna mogu smanjiti apsorpciju masti u crevima i čak ubrzati metabolizam, što je posebno korisno u borbi protiv naglih skokova triglicerida povezanih sa rezistencijom na insulin.

Predložio da konzumacija kvalitetnog hleba može da bude korisna, navodeći da on "može da bude vaš prijatelj, a ne neprijatelj, ako imate zdravstvene probleme ili čak pokušavate da smršate".

hleb

Shutterstock

 

 

Upozorio je na komercijalno proizvedene vekne koje često pune police supermarketa. Taj industrijski hleb sadrži sastojke koji izazivaju upale i može da dovede do dodatnih problema ako se redovno jede.

Zato on preporučuje da umesto fabrički proizvedenog hleba birate integralne, sporo fermentisane vrste poput integralnog hleba od kiselog testa. Istraživanja na ovu temu ukazuju da fermentacija kod hleba od kiselog testa podstiče rast korisnih mikroorganizama u proizvodima od celog pšeničnog zrna.

Ovo je recept za integralni hleb koji možete sami napraviti kod kuće.

Sastojci:

  • 360 g integralnog brašna
  • 200 ml tople vode
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
hleb

Shutterstock

 

 

Pripema:

U toplu vodu sipajte kvasac i šećer, promešajte i ostavite sa strane da se kvasac aktivira. U međuvremenu, u drugu činiju dodajte brašno i so pa onda sipajte i aktivirani kvasac pa dobro viljuškom ili ručnom mutilicom umutite da se formira testo.

Oblikujte jufku i ostavite na toplom oko pola sata da se testo podigne. Posle ovog vremena, formirajte veknu i stavite je u pleh ili manji kalup za pečenje koji ste prethodno podmazali. Dobro zagrejte rernu i pecite hleb oko pola sata na 200 stepeni.

Kada integralni hleb bude gotov, izvadite ga i ohladite pa isecite na željene parčiće. Integralni hleb je idealan za doručak ili večeru, navodi Informer.

Anketa:

 

Create your own user feedback survey c.id

 

Komentari (0)
Loading