Hleb je dobar za vas i može vam čak pomoći da izgubite suvišne kilograme - sve dok je od celovitih žitarica, otkrio je kardiolog dr. Aurelio Rohas (35).
Hleb je prečesto na lošem glasu jer se povezuje s gojenjem i dijabetesom. No, dr. Rohas je rekao da je ta osnovna hrana nepravedno demonizovana.
"Postoje studije koje pokazuju da ljudi koji jedu integralne žitarice, integralni hleb zapravo štite svoje srce i kardiovaskularni sistem od bolesti", rekao je nedavno u jednom podkastu.
Hleb od celovitih žitarica smanjuje apsorbciju masti u probavnom traktu i može podstaći metabolizam, posebno nivo triglicerida u određenim slučajevima insulinske rezistencije.
Dr. Rohas je rekao da kvalitetan hleb "može biti vaš prijatelj, a ne neprijatelj ako imate zdravstvenih problema - ili čak ako pokušavate da smršate".
Ali nemaju sve vrste hleba te prednosti.
Hleb iz supermarketa obično je niskog kvaliteta. Ima upalna svojstva, sadrži aditive i može uzrokovati dugoročne probleme ako postane glavna namirnica u našoj ishrani.
Dr. Rohas je predložio odbacivanje hleba iz prodavnice te je preporučio konzumaciju hleba od celovitog zrna, sporo fermentisanog hleba, poput kiselog testa od celovitog zrna. Različite studije pokazuju da fermentacija kiselog testa povećava vrstu i/ili količinu korisnih mikroorganizama u proizvodima od celovitog zrna, piše Surrey Live.
Bonus video:
Možda vas zanima…
