Kardiolog savetuje: Evo kako da smršate, a da ne izbacite hleb iz ishrane

Vesti 13.05.2025 18:22 0

Hleb je prečesto na lošem glasu jer se povezuje s gojenjem i dijabetesom

domaći hleb

Shutterstock

Hleb je dobar za vas i može vam čak pomoći da izgubite suvišne kilograme - sve dok je od celovitih žitarica, otkrio je kardiolog dr. Aurelio Rohas (35).

Hleb je prečesto na lošem glasu jer se povezuje s gojenjem i dijabetesom. No, dr. Rohas je rekao da je ta osnovna hrana nepravedno demonizovana.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

"Postoje studije koje pokazuju da ljudi koji jedu integralne žitarice, integralni hleb zapravo štite svoje srce i kardiovaskularni sistem od bolesti", rekao je nedavno u jednom podkastu.

 

¿Que nos dice la ciencia del pan? 🍞 En este episodio de El Pulso con el Doctor Rojas, nos adentramos en el controvertido mundo del pan natural con @ichiaragon_ , cofundadora de Masa Amiga, quien nos contará las claves de un pan auténtico y saludable. 🥖 Los secretos detrás de la fermentación lenta y sus propiedades. 💬 Cómo el pan artesanal puede mejorar nuestra digestión y bienestar. 🍞 La importancia de los ingredientes orgánicos y locales en la elaboración del pan. Desde la experiencia de Itziar con Masa Amiga hasta los conocimientos nutricionales del @doctorrojass , este episodio está lleno de consejos prácticos sobre cómo incorporar el pan natural en nuestra dieta de forma saludable. 🎧 ¡Dale play y descubre por qué el pan natural es mucho más que un alimento…! Disponible en YouTube y Spotify! Link en mi bio ! #pan #gluten #masamadre ♬ sonido original - Aurelio Rojas Sánchez Watch on TikTok

 

Hleb od celovitih žitarica smanjuje apsorbciju masti u probavnom traktu i može podstaći metabolizam, posebno nivo triglicerida u određenim slučajevima insulinske rezistencije.

Dr. Rohas je rekao da kvalitetan hleb "može biti vaš prijatelj, a ne neprijatelj ako imate zdravstvenih problema - ili čak ako pokušavate da smršate".

Ali nemaju sve vrste hleba te prednosti.

Hleb iz supermarketa obično je niskog kvaliteta. Ima upalna svojstva, sadrži aditive i može uzrokovati dugoročne probleme ako postane glavna namirnica u našoj ishrani.

Dr. Rohas je predložio odbacivanje hleba iz prodavnice te je preporučio konzumaciju hleba od celovitog zrna, sporo fermentisanog hleba, poput kiselog testa od celovitog zrna. Različite studije pokazuju da fermentacija kiselog testa povećava vrstu i/ili količinu korisnih mikroorganizama u proizvodima od celovitog zrna, piše Surrey Live.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)