Ako patite od povišenog krvnog pritiska, verovatno već pazite na unos soli i izbegavate zasićene masti. Ali postoji još jedan ključan nutrijent koji se često zanemaruje – proteini. Uključivanje kvalitetnih proteina u svaki obrok može imati značajan uticaj na regulaciju krvnog pritiska.
Riba
Ribe, poput lososa i iverka bogate su proteinima i kalijumom, mineralom koji pomaže u opuštanju krvnih sudova i smanjenju negativnog dejstva soli. Preporučuje se konzumacija ribe nekoliko puta nedeljno, jer osim što jača mišiće, štiti i zdravlje srca.
Jaja
Jaja su bogata kompletnim proteinima i sadrže sve esencijalne aminokiseline. Uz to, jaja su prepuna vitamina A, selena, B kompleksa i antioksidanasa kao što su lutein i zeaksantin, koji ne samo da štite vid već mogu doprineti snižavanju krvnog pritiska.
Shutterstock
Orašasti plodovi i semenke
Orah, badem, indijski orah, suncokretove i bundevine semenke odličan su izvor zdravih masti, proteina i antioksidanasa. Lako se dodaju u zobene pahuljice, jogurt ili salate, pa mogu obogatiti vašu ishranu bez mnogo truda.
Nemasna govedina
Iako se često izbegava, nemasna govedina (npr. but bez masnoće) može biti deo uravnotežene dijete. Sadrži kvalitetne proteine, hem-železo, vitamin B12, magnezijum i fosfor, piše „Eating Well“. Studije pokazuju da se ovakvo meso može uklopiti čak i u mediteranski način ishrane, poznat po blagotvornom dejstvu na pritisak.
Piletina i ćuretina
Perad je odličan izvor nemasnih proteina, naročito L-arginina, aminokiseline koju telo pretvara u azot-oksid, molekul koji proširuje krvne sudove i poboljšava protok krvi, čime direktno doprinosi smanjenju krvnog pritiska.
Mahunarke
Pasulj, leblebije, sočivo, grašak i soja obiluju proteinima, vlaknima i kalijumom. Osim što pomažu u varenju, mahunarke podstiču zdrav protok krvi i stabilizuju pritisak, posebno su korisne za ljude koji ne jedu meso.
Raznolikost proteina je ključ
Nije dovoljno samo unositi dovoljno proteina, važno je i da dolaze iz različitih izvora. Velika studija pokazala je da su osobe koje su nedeljno unosile bar četiri različite vrste proteina imale 66% manji rizik od razvoja visokog pritiska.
Možda vas zanima…