Koliko jaja dnevno? Holesterol neće skakati ako pojedete ovu količinu, doktor izdao preporuke

Ana Klikovac Vesti 19.07.2025 21:32 0

Dr London veruje da postoji prednost u...

jaja

Shutterstock

Dugo su jaja bila na meti kritika zbog svog sadržaja holesterola, što se povezivalo sa povećanim rizikom za srčane bolesti. Međutim, najnovija istraživanja i mišljenja stručnjaka poput dr Džeremija Londona sugerišu da jaja možda ipak nisu toliko loša za zdravlje srca kao što se ranije mislilo.

Dr Džeremi London, kardiovaskularni hirurg iz Savane u Džordžiji, koji ima više od milion pratilaca na društvenim mrežama, postavio je zanimljivo pitanje: Da li su jaja štetna za srce? Odgovor koji je dao mogao bi iznenaditi mnoge.

Jaja: loš glas koji se sada preispituje

Dr London je za Fox News Digital rekao da su jaja godinama imala vrlo lošu reputaciju, delom zato što je Američko udruženje za srce (AHA) žestoko kritikovao jaja zbog njihove visoke količine holesterola, što se povezivalo sa povećanim rizikom za srčane bolesti.

holesterol

Shutterstock

 

Međutim, kako je objasnio London, ta se priča počela menjati 2015. godine jer su podaci koji su ukazivali na povezanost između jaja i povećanja ukupnog holesterola postali neubedljivi. „Holesterol iz hrane zapravo uopšte ne utiče toliko na naš ukupni holesterol kao što smo ranije mislili“, izjavio je London.

Jaja kao „Božji proizvod“

London je takođe napomenuo da su jaja „Božji proizvod“ i „izvrstan izvor proteina“. Jedno prosečno jaje sadrži oko 5 do 6 grama proteina, ali je takođe bogato mineralima i mikronutrijentima poput vitamina D, B12, selena i holina.

jaja

Shutterstock

 

„Dakle, ispostavilo se da jaja zapravo ne predstavljaju veliki rizik za zdravlje srca kao što je to bilo prikazano sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka“, rekao je London.

„Sada se jaja smatraju zaista dobrim izvorom hranljivih nutrijenata za ljude.“

Koliko jaja možete pojesti dnevno?

Američko udruženje za srce izjavilo je da jedno celo jaje dnevno može biti deo zdrave ishrane za zdrave odrasle osobe, dok dva jaja dnevno mogu biti prihvatljiva za starije osobe sa normalnim nivoima holesterola, piše The New York Post.

Odabir jaja sa većim nutritivnim vrednostima

Dr London veruje da postoji prednost u konzumiranju jaja kokošaka iz slobodnog uzgoja, jer smatra da kvalitet hrane koju konzumiramo ima dugoročni uticaj na naše zdravlje. „Kao što mi jesmo ono što jedemo, isto važi i za koke“, izjavio je.

Žumance ili belance?

Kada je reč o tome da li je žumance ili belance bolje za vaše srce, London je naglasio da većina hranljivih koristi dolazi upravo iz žumanca. Iako belance ima više proteina, žumance je bogato vitaminima i nutrijentima.

jaja

Shutterstock

 

„Osobno pojedem dva cela jaja, a zatim dodam malo belanca kako bih povećao volumen i dodatno uneo proteine“, rekao je London. „Želim iskoristiti nutritivnu vrednost iz žumanca, ali volim i taj dodatni protein jer se u svojoj ishrani prilično oslanjam na proteine.“

Lični izbor

Iznad svega, dr London naglašava da je odluka o tome da li ćete jesti jaja ili ne – lična stvar. „Slušajte svoje telo, pratite svoje biomarkere i napravite plan ishrane koji je apsolutno pravi za vas“, zaključio je London.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading