Zdravstveni stručnjak je apelovao na ljude da izbegavaju dve namirnice za doručak ako imaju visok nivo holesterola. Prema rečima dijetetičara, ove popularne namirnice spadaju među najgore kada je u pitanju povećanje nivoa holesterola.
Imati visok nivo holesterola znači da imate previše masne supstance poznate kao holesterol u krvi. Ovo je opasno jer s vremenom može dovesti do začepljenja krvnih sudova, kao i do stvrdnjavanja i sužavanja arterija.
Visok nivo holesterola je takođe glavni faktor rizika za srčani udar i moždani udar. Jedan od najvažnijih uzroka povišenog holesterola je ishrana.
Viša dijetetičarka Trejsi Parker je objasnila za Britansku fondaciju za srce (British Heart Foundation – BHF):
„Unošenje prevelike količine namirnica bogatih zasićenim mastima može povisiti nivo holesterola, posebno nivo lipoproteina niske gustine (LDL), poznatog i kao 'loš' holesterol.“
„Previše LDL holesterola može dovesti do ateroskleroze – nakupljanja holesterola i masnih materija (plaka) u vašim krvnim sudovima – što može povećati rizik od srčanog udara i moždanog udara.“
Shutterstock
Zasićene masti se mogu naći u životinjskim proizvodima kao što su prerađeno meso i puter, kao i u nekim tropskim uljima poput kokosovog i palminog ulja.
Prema vladinim smernicama u Velikoj Britaniji, muškarci ne bi trebalo da unose više od 30 grama zasićenih masti dnevno, dok je za žene preporučeni maksimum 20 grama.
Trejsi je potom dala savet u vezi sa „najgorim namirnicama“ za visok holesterol. Rekla je:
„Ove grupe namirnica sadrže najviše nivoe zasićenih masti, i zato bi trebalo da ih unosite u manjoj količini ako želite da snizite nivo holesterola.“
Shutterstock
Među njima su i dve namirnice koje su deo tradicionalnog engleskog doručka – kobasice i slanina. One spadaju u prerađeno meso, koje bi trebalo izbegavati ako želite da snizite holesterol.
Govoreći o crvenom i prerađenom mesu u vezi sa holesterolom, Trejsi je rekla:
„To uključuje govedinu, jagnjetinu i svinjetinu, kao i prerađene mesne proizvode poput kobasica, slanine, salame i pašteta. Ovo meso sadrži visoke količine zasićenih masti, otprilike pet do 10 grama na 100 grama.“
„Samo jedna porcija može obezbediti četvrtinu ili više od vašeg dnevnog limita. Preporuka je da se ne unosi više od 70 grama crvenog i prerađenog mesa dnevno. To je otprilike jedna i po svinjska kobasica, pet kašika mlevenog mesa ili dva parčeta slanine.“
Druge vrste hrane koje je savetovala da se izbegavaju su:
- Puter, mast i gi
- Tropska ulja (npr. kokosovo i palmino)
- Mlečni proizvodi sa punom masnoćom
- Peciva i kolači
- Čokolada
Njen savet podržavaju i stručnjaci sa Harvard Health iz SAD-a. Oni preporučuju izbacivanje prerađenog mesa i navode:
„Hot dogovi, kobasice i slanina prave se od najmasnijih delova crvenog mesa, i stoga obično sadrže velike količine holesterola i zasićenih masti.“
Shutterstock
„Slanina i kobasice napravljene od ćuretine ili piletine mogu delovati zdravije, i zaista sadrže nešto manje holesterola u poređenju sa verzijama od crvenog mesa, ali nisu bez holesterola.“
Kako biste smanjili nivo holesterola, NHS (Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva) preporučuje:
- Smanjite unos masne hrane
- Više se krećite i vežbajte
- Prestanite da pušite
- Smanjite unos alkohola
Ako ste zabrinuti zbog nivoa holesterola, trebalo bi da se obratite svom izabranom lekaru.
Bonus video:
Možda vas zanima…