Dodaci ishrani često se uzimaju zdravo za gotovo.
Mnogi ih konzumiraju svakodnevno, verujući da čine nešto dobro za svoje telo.
No stručnjaci upozoravaju da “više” ne znači uvek “bolje” – posebno kada je reč o vitaminima i mineralima.
Dr. Rejčel Vuds, nutricionistica i istraživačica, u nedavnom članku za Which? upozorila je da preterana konzumacija dodataka ishrani može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme – od blažih simptoma poput mučnine i proliva, do opasnih stanja kao što su oštećenje jetre, srca i bubrega.
Prema istraživanju sprovedenom na više od 2.000 Britanaca, čak tri četvrtine ispitanika koristi dodatke ishrani, a svaki peti uzima četiri ili više tableta dnevno.
Shutterstock
“Mnogi ljudi godinama uzimaju dodatke bez da znaju trebaju li im ili koliko je zapravo previše”, ističe dr. Vuds.
Najveća opasnost: vitamini topljivi u ustima
Vitamini A, D, E i K talože se u masnom tkivu i ne izlučuju se lako iz tela, što znači da se mogu nakupljati u toksičnim količinama.
Vitamin D: prevelike količine mogu uzrokovati nakupljanje kalcijuma, što oštećuje bubrege i srce i čak oslabljuje kosti.
Vitamin A: visoke doze povezane su s oštećenjem jetre, urođenim manama u trudnoći i smanjenom gustinom kostiju.
Shutterstock
Vitamin A: visoke doze povezane su s oštećenjem jetre, urođenim manama u trudnoći i smanjenom gustinom kostiju.
Preporučene doze vitamina A (19 – 64 god.):
Muškarci: 700 mcg dnevno
Gornja granica: 1500 mcg dnevno (1,5 mg)
Kada vam zaista trebaju dodaci?
U prolećnim i letnjim mesecima, većina ljudi kroz sunčevu svetlost dobija dovoljno vitamina D, kaže NHS.
Međutim, tokom jeseni i zime, preporučuje se dodatak u obliku 10 mcg vitamina D dnevno.
Bonus video:
Možda vas zanima…