U poslednje vreme sve se više govori o tome kako ishrana utiče na miris tela i to ne samo kada su u pitanju beli luk ili luk. Stručnjaci ističu kako određene namirnice mogu pojačati neprijatne mirise koje telo izlučuje kroz kožu, dah ili znoj.
Iako je miris tela uglavnom individualne prirode, te zavisi od bakterija na koži i načinu na koji telo razgrađuje znoj, ono što jedete takođe ima značajnu ulogu, piše New York Post.
Namirnice koje mogu uticati na to kako mirišemo
U svakodnevnoj ishrani nalaze se sastojci koji mogu imati neočekivan uticaj na telesni miris. Iako na prvi pogled ne deluju problematično, neke namirnice mogu značajno promeniti način na koji telo miriše.
Riba
Miris plodova mora svima je poznat, no kod nekih osoba može postati deo njihovog telesnog mirisa i to na neprijatan način. U izuzetno retkim slučajevima, telo pretvara holin, spoj koji se nalazi u ribi i morskim plodovima, u trimetilamin – hemikaliju koja ima izrazito snažan i neprijatan miris na pokvarenu ribu.
Shutterstock
Taj mirisni spoj se zatim širi kroz telo i izlučuje putem daha i kože, navodi Cleveland Clinic.
Osobe koje boluju od ovog poremećaja, poznatog kao trimetilaminurija, neprijatno mogu mirisati i nakon konzumacije graška, brokolija, kafriola, kikirikija ili sojinih proizvoda.
"Ipak, reč je o vrlo retkom stanju koje pogađa tek nekoliko stotina ljudi u svetu, dok većina ljudi može bezbrižno uživati u ribi", objašnjavaju stručnjaci.
Povrće
Iako se povrće smatra jednim od najzdravijih izbora hrane, kod nekih može uzrokovati neočekivan miris.
Povrće poput brokolija, kupusa i karfiola može uzrokovati neprijatan miris jer otpušta sumpornu kiselinu, a to se pojačava znojenjem, dahom i gasovima.
Shutterstock
Začini
"Neka ljuta jela poznata su po tome da pojačavaju telesni miris zbog spojeva koji sadrže sumpor i specifičnih metabolita", objasnila je dijetetičarka Erin Palinski-Vejd za Fox News Digital.
Cleveland Clinic navodi da začini poput karija i kumina sadrže "hlapive spojeve" koji se apsorbuju u krvotok i izlučuju kroz znoj, što dovodi do posebnog mirisa tela.
Crveno meso
"Prekomerna konzumacija crvenog mesa takođe može uticati na telesni miris", ističe Palinski‑Vejd.
Shutterstock
Proteini iz crvenog mesa mogu biti bez mirisa kod znojenja, no nakon interakcije s bakterijama na koži njihov miris se pojačava.
Bonus video:
Možda vas zanima…