Kako godine prolaze, tako se menja i naše telo, a samim tim i njegove nutritivne potrebe. Ono što smo bezbrižno jeli u dvadesetim godinama, nakon 45. može postati ozbiljan faktor rizika po naše zdravlje. Zato je ključno preispitati svoje navike u ishrani i fokusirati se na namirnice koje nas podržavaju u ovom životnom dobu. Nutricionista Tara Kolingvud je otkrila koje su to namirnice koje bi trebalo izbegavati, piše EatThis, NotThat.
Šećerna pića i prerađeno meso
Pića puna šećera, poput gaziranih sokova i kupovnih voćnih sokova, trebalo bi u potpunosti izbaciti iz ishrane.
- Prepunjeni su šećerom i raznim kalorijama, što doprinosi gojenju, insulinskoj rezistenciji i povećava rizik od hroničnih bolesti - objasnila je ona.
Umesto toga, ona preporučuje jednostavne, a efikasne alternative. Odaberite vodu, biljne čajeve ili gaziranu vodu sa limunom.
Prerađeno meso, uključujući slaninu, kobasice i viršle, takođe se nalazi na listi namirnica koje treba da izbegavaju svi stariji od 45 godina. Prerađeno meso je bogato zasićenim mastima, natrijumom i nitratima, što povećava rizik od raka i srčanih oboljenja. Bolji izbor su nemasni proteini poput grilovane piletine, ćuretine ili ribe, piše Informer.
Bonus video:
