Mnogi koji pokušavaju da kontrolišu nivo šećera u krvi fokusiraju se isključivo na izbacivanje slatkiša, sokova i drugih očiglednih izvora šećera.
Ipak, postoji jedna namirnica koja se retko povezuje sa skokovima glukoze, a nalazi se u mnogim domaćinstvima, a u pitanju je kobasica.
Iako deluju bezopasno kada je šećer u pitanju, u procesu proizvodnje kobasica često se dodaju male količine šećera.
Zašto se šećer dodaje u kobasice?
To se radi da bi se poboljšao ukus, dobila lepša boja i produžio rok trajanja. Iako te količine možda deluju zanemarljivo, one mogu imati značajan efekat, posebno u kombinaciji sa masnoćama i aditivima koji se inače nalaze u prerađenom mesu.
Shutterstock
Posledice koje ne očekujete
Rezultat? Nagli skok šećera u krvi, ali i potencijalno povećana glad, što otežava kontrolu apetita i telesne težine.
Zato, iako ne spadaju u klasične "slatkiše", kobasice mogu biti skrivena prepreka za one koji paze na svoj šećer i možda je bolje razmisliti koliko često ih imate u frižideru, piše Informer.
Bonus video:
Možda vas zanima…
