Kiselo mleko je tradicionalni mlečni proizvod koji nastaje fermentacijom nepasterizovanog mleka, a prepoznaje se po svom karakterističnom kiselkastom ukusu. Ovaj ukus je rezultat prisustva mlečne i sirćetne kiseline, etanola i ugljen-dioksida koji nastaju tokom fermentacije.
Poboljšava varenje i imunitet
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Uključivanjem kiselog mleka u svakodnevnu ishranu unosite važne minerale poput magnezijuma, kalijuma i kalcijuma, ali i vitamine B grupe, A, D i K. Osim što je nutritivno bogato, kiselo mleko ima i nizak kalorijski sadržaj – prosečno samo 50 kcal na 100 grama – te nizak glikemijski indeks, što ga čini odličnim izborom za osobe koje paze na ishranu.

Shutterstock
Kiselo mleko je izvrstan prirodni probiotik. Bakterije mlečne kiseline povoljno deluju na crevnu mikrofloru – podstiču rad creva, olakšavaju varenje i potpomažu regeneraciju sluznice organa za varenje. Takođe, redovna konzumacija jača imunološki sistem.
Nutricionisti često ističu da kiselo mleko deluje kao metla za creva. Podstiče lučenje probavnih sokova, ublažava zatvor, a može pomoći i u sagorevanju masnoća – zbog čega je odličan dodatak ishrani za one koji žele regulisati telesnu težinu.
Kada treba biti oprezan?
Dobra vest je da ga mogu konzumirati i osobe s intolerancijom na laktozu, jer fermentacijom dolazi do značajnog smanjenja tog mlečnog šećera. Ipak, kao i sa svime, važno je konzumirati ga umereno – posebno ako niste navikli na fermentisane proizvode, jer prevelike količine mogu izazvati blage stomačne smetnje.
Video: