Ako imate dijabetes ili problem sa šećerom, ne morate nužno u potpunosti izbegavati ugljene hidrate, već je važno da birate prave ugljene hidrate koji zapravo mogu pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi.
Jedite ovu integralnu žitaricu
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Kao jednu takvu odličnu namirnicu, nutricionisti su izdvojili ječam. Ječam je integralna žitarica bogata vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Njegov visok sadržaj rastvorljivih vlakana doprinosi stabilnijem nivou šećera u krvi. Prema istraživanjima, osobe koje redovno konzumiraju integralne žitarice imaju čak 29% manji rizik od razvoja dijabetesa, prenosi portal „Eating Well“. Za najbolji učinak preporučuje se konzumacija celog, a ne poliranog ječma, jer se prilikom poliranja gubi deo vlakana i hranljivih materija. Kako bi dodatno objasnili prednosti ječma, nutricionisti su naveli nekoliko razloga zbog kojih je on koristan.
Bogat rastvorljivim vlaknima
Konzumacijom celog zrna unosimo vlakna, antioksidanse, B vitamine i zdrave masti. Ova kombinacija nutrijenata posebno je korisna za prevenciju i kontrolu dijabetesa. Kod osoba sa dijabetesom takođe je zabeležen pozitivan efekat zamene rafinisanih žitarica integralnim – značajno im se smanjio nivo hemoglobina A1C, pokazatelja dugoročne kontrole šećera u krvi.

Shutterstock
Ječam sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, ali su rastvorljiva vlakna posebno važna za kontrolu šećera. Ona usporavaju varenje i stvaraju gust gel u crevima, što smanjuje apsorpciju glukoze. Jedno od najpoznatijih rastvorljivih vlakana je beta-glukan. Iako se često povezuje sa ovsom, i ječam je njime bogat. Istraživanja su pokazala da konzumacija 5 grama beta-glukana dnevno tokom 12 nedelja može značajno poboljšati nivo hemoglobina A1C. Takođe, beta-glukan iz ječma može pomoći u kontroli šećera nakon obroka i smanjiti apetit.
Izvor antioksidanasa
Hronična upala i dijabetes su povezani – upala može povećati rizik od dijabetesa, a dijabetes može pogoršati upalne procese. Hrana bogata antioksidansima, poput integralnih žitarica, može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala odgovornih za upale. Ječam je bogat fitonutrijentima kao što su fenolne kiseline, flavonoidi, fitosteroli i tokoli (oblici vitamina E), koji svi imaju antioksidativno dejstvo i mogu pomoći u smanjenju hroničnih upala.
Može se koristiti na više načina
Ječam je pristupačna i svestrana namirnica koja se može koristiti u raznim jelima, od supa do salata. Dodajte ga u supe zajedno sa pasuljem za veći unos vlakana ili zamenite testeninu ječmom u klasičnim receptima. Njegova specifična tekstura i blag ukus čine ga odličnim izborom i za salate od celih žitarica.
Video: