Skok šećera u krvi samo je jedna od brojnih negativnih posledica po zdravlje kada se konzumiraju pogrešne namirnice za doručak.
Užurban način života doveo nas je do toga da nemamo vremena za osnovne stvari, koje bi zapravo trebale biti prioritet. To se najpre odnosi na ishranu, u koju uključujemo brza rešenja kako ne bismo ostali gladni.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Zato su pekarska peciva najčešći izbor, ali i najgori za zdravlje creva, kaže nutricionistkinja Lisa Ričards.
Uživanje u raznim slanim i slatkim pecivima za doručak može pružiti trenutni užitak, ali ne treba zanemariti njihov uticaj na zdravlje i nivo šećera u krvi. Peciva su prepuna rafinisanih šećera, nezdravih masnoća i prerađenog brašna, zbog čega mogu doprineti problemima poput gojenja i upalnih reakcija u telu.

Shutterstock
"Peciva su štetna za zdravlje creva zbog visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna. Ti sastojci doprinose brzim skokovima šećera u krvi, podstiču oslobađanje insulina i potencijalno uzrokuju hroničnu upalu", upozorava nutricionistica i dodaje da preterana konzumacija šećera dovodi do nakupljanja masnoće.
Među pekarskim proizvodima posebno se ističu krofne, koje su sa vazdušastom teksturom i slatkim punjenjem mnogima omiljena poslastica.
No, imajte na umu da se često prže u nezdravim uljima, pa predstavljaju dvostruku pretnju zdravlju zbog rafinisanih ugljenih hidrata i trans masti.
Ovi sastojci, u kombinaciji s procesom prženja, stvaraju savršenu podlogu za zdravstvene probleme.
Rafinisani ugljeni hidrati, koji se nalaze u testu, brzo povisuju nivo šećera u krvi, što s vremenom može dovesti do insulinske rezistencije jer se telo muči s učinkovitim upravljanjem glukozom.
Ričards navodi da "krofne sadrže visoke količine rafinisanih šećera, nezdravih masnoća i procesiranih sastojaka. Obično se prave od rafinisanog pšeničnog brašna i prepune su dodatih šećera, što uzrokuje nagli porast nivoa glukoze u krvi pri konzumaciji. Taj iznenadni skok šećera pokreće odgovarajuće povećanje insulina kako bi se regulisao nivo šećera, što dugoročno može biti štetno za organizam i dovesti do insulinske rezistencije."
Bonus video: