Teksturirana soja, koja postaje sve popularnija namirnica, u prirodu dolazi u obliku semenke, ali čini se da njene prerađene verzije za ishranu nemaju granica.
Zapravo, vrlo je verovatno da ste već probali neku od njih. Može biti u obliku napitka, ulja ili čak umaka, ali i kao brašno ili sveže klice tipične za salate. Nalazimo je i u sve popularnijim namirnicama poput tofua ili edamamea.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Da, govorimo o soji, ali ovaj put o verziji koju sve više ljudi uključuje u svoju ishranu, bez obzira da li konzumiraju životinjsko meso ili ne: teksturiranoj soji.

Shutterstock
„Iako je pre nekoliko godina bila proizvod namenjen isključivo vegetarijancima, danas je u svoju ishranu redovno uključuju osobe koje žele da poboljšaju svoju ishranu ili smanjiti konzumaciju mesa“, objašnjava nam Laura Parada, nutricionistkinja iz ,,Slow Life House"-a i autorka knjige „Šta nas tera da tako jedemo?“ (,,¿Qué nos mueve a comer así?").
Stručnjakinja nam takođe otkriva da je ova namirnica vrlo čest predlog u njenim nutritivnim planovima. Drugačija opcija koja nailazi „na veliko prihvatanje“. Razlozi? Prvo, nutritivne blagodati koje pruža i, drugo, sloboda u načinu pripreme.
Još jedan proizvod od soje?
Ono što mnogi nazivaju „sojino meso“ samo je jedna od brojnih mogućnosti koje soja nudi, ali uprkos tome ostaje 100 % prirodna. „Ne sadrži nikakve hemijske aditive ni bojila, a ukus i miris su joj praktički neutralni“, ističe nutricionistkinja. Baš kao i tofu, teksturirana soja poprima ukus koji želite da joj date.
A odakle potiče ova verzija? Stručnjakinja nam pojašnjava: „Teksturirana forma dobiha se ekstruzijom sojinog brašna, koje se dobija iz nusproizvoda industrije ulja“.
Razlog zbog kojeg je povezuju sa mesom leži u njenoj konzistenciji.

Shutterstock
„Vrlo je slična struktura, a uz to deli sa mesom i oblik. Kao da su mrvice ili komadići hleba različitih oblika: fina, gruba, u odrescima ili trakama, među ostalim“, objašnjava Parada. Iako na prvi pogled možda nije najprivlačnija, radi se o proizvodu visoke nutritivne vrednosti.
Zapravo, postoji jedna specifična karakteristika koja je čini dobrim izborom za one koji ne jedu meso ili žele da smanje njegovu konzumaciju. „Teksturirana soja ima izvrsna nutritivna svojstva i nudi visok sadržaj proteina visokog kvaliteta (kao kompletan protein) i sadrži manje masti od proizvoda životinjskog porekla“, objašnjava stručnjakinja te nam otkriva nutritivnu vrednost ove namirnice: „Svakih 100 g nehidratiziranog proizvoda daje nam približno 399 kcal i sadrži 48,1 g proteina“. Lagana opcija koja uz to stvara osećaj sitosti.
Dodatne prednosti ove namirnice
Iako je njen visoki procenat proteina dovoljan razlog da se za nju zainteresujete, teksturirana soja našem organizmu pruža i impresivnu listu dodatnih vitamina i minerala. „Kalcijum, gvožđe, kalijum, fosfor i vitamine B grupe“, nabraja nutricionistkinja iz ,,Slow Life House"-a. „Takođe je namirnica vrlo bogata lecitinom, materijom koja podstiče asimilaciju vitamina u organizmu“, pojašnjava. Još jedna prednost je i to što sadrži mnogo vlakana.
„Teksturirana soja može biti velika pomoć u regulisanju probave i prevenciji zatvora, uz to što ima sposobnost smanjivanja nivoa holesterola u krvi“, napominje Parada.
Iako nije novost u svetu recepata, poslednjih godina se njena konzumacija povećala i proširila. „Trenutno postoji veća potražnja od strane populacije zainteresovane za ishranu bez proizvoda životinjskog porekla ili samo za smanjenje njihove konzumacije“, objašnjava Parada.

Shutterstock/H_Ko
„Uz to, sada ju je mnogo lakše nabaviti jer je dostupna u većini supermarketa i prodavnica zdrave hrane“, dodaje. Njene mnogobrojne prednosti pretvorile su teksturiranu soju u pravi prehrambeni hit i uobičajenu preporuku u dijetama za gubitak masnoće ili za povećanje mišićne mase nakon vežbanja (svaka sa odgovarajućim preporukama). „Među sportistima je takođe postala alternativa proteinima surutke (whey protein) ili drugim proteinskim dodacima, posebno kod onih koji žele da praktikuju vegansku ishranu“, dodaje stručnjakinja.
Sada, pitanje od milion evra, ili najčešće pretraživana opcija na Guglu i TikToku nakon kupovine glasi: Kako pripremiti teksturiranu soju? Parada nam daje odgovor.
Saveti i ideje za uključivanje teksturirane soje u vašu ishranu
Teksturiranu soju danas možemo naći u mnogim supermarketima, ali trebamo uzeti u obzir određene korake pre konzumacije. Ne, ne jede se onakva kakvu je kupimo, već mora da prođe kroz proces prethodne hidratacije.
„Njena priprema vrlo je jednostavna i postiže se hidratacijom u tečnosti oko 15 minuta“, objašnjava nutricionistkinja. Tako ćemo postići onu konzistenciju sličnu mesu o kojoj smo govorili. Nakon toga, kako kaže Parada, postaje svojevrsno „prazno platno“: „Vrlo je svestrana i idealna za pretvaranje u bilo koje jelo koje nam se sviđa“. Lično, kad sam je prvi put pripremala, prijateljice su mi savetovale da je pripremim kao da se radi o mesu. Ideje lakše dolaze kad se prisetite recepata koje ste nebrojeno puta pripremali kao što je na primer pasta bolonjeze.

Shutterstock
Njen ukus, uz to, je neutralan (ako ste već konzumirali tofu, znate kako to funkcioniše u ovakvim slučajevima) i stvar je u tome da je začinite ili hidrirate prema sopstvenom ukusu. „Mnogi je namaču u temeljcima, sokovima, vodi sa začinima, poput začinskog bilja ili umaka od soje i drugih sastojaka koji joj daju lep ukus“, objašnjava Parada. Nutricionistkinja nam nudi kratku listu ideja za jela sa teksturiranom sojom, ali društvene mreže sve su pune opcija za sve ukuse.
- Salate
- Ćufte
- Burgeri
- Zamena za mleveno meso
- Suhomesnati proizvodi
- Grickalice
- I druge slatke stvari poput: smoothieja, kolačića, torti i dezerta
Na kraju, Laura nas podseća na još jednu prednost ove namirnice: „Hidratacijom povećava svoj volumen više od dvostruko, što je čini vrlo isplativom za kuvanje po niskoj ceni“. Sada kad znate sve blagodati koje se kriju iza teksturirane soje, samo treba pronaći idealnu recepturu koja vam najviše odgovara da biste počeli da uživate u njoj, prenosi Vogue.
Bonus video: