Koje voće smeju da jedu dijabetičari? U ovim voćkama mogu da uživaju bez straha da će im šećer naglo skočiti

Vesti 09.04.2025 15:48 0

Zdravi ugljeni hidrati koji se nalaze u voću važni su jer hrane mozak i crvena krvna zrnca. Iako voće sadrži prirodne šećere, visok sadržaj vlakana pomaže u ravnoteži tih šećera.

dijabetes

Shutterstock

Voće ima brojne zdravstvene benefite, no ako imate dijabetes, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir prilikom izbora najboljih opcija. 

Sveže voće, smrznuto voće bez dodatog šećera, kao i konzervisano voće, mogu biti dobre opcije. Važno je pročitati nutritivnu deklaraciju i birati opcije koje sadrže najmanje dodatog šećera. Voće sadrži ugljene hidrate, zato ga treba uračunati u plan ishrane.

Zdravi ugljeni hidrati koji se nalaze u voću važni su jer hrane mozak i crvena krvna zrnca. Iako voće sadrži prirodne šećere, visok sadržaj vlakana pomaže u ravnoteži tih šećera.

voće

Shutterstock

 

 

"Vlakna usporavaju varenje. To nam pomaže da se duže osećamo siti i sprečava nagle skokove šećera u krvi", kaže dijetetičarka kaže Kejt Peton, dijetetičarka, navodi Cleveland Clinic.

Najbolje voće za dijabetičare

Prilikom biranja najboljih opcija voća za osobe s dijabetesom, važno je obratiti pažnju na glikemijski indeks voća. 

To je mera koja pokazuje kako će 50 g ugljenih hidrata iz određene namirnice uticati na porast nivoa šećera u krvi. Skala ide od 0 do 100.

dijabetes

Shutterstock

 

 

Hrana s niskim glikemijskim indeksom ima vrednost manju od 50 i manje će uticati na porast šećera u krvi nakon obroka. Većina voća ima nizak glikemijski indeks.

Voće s niskim GI koje neće izazvati nagle promene nivoa šećera u krvi uključuje:

  • jabuke
  • višnje
  • breskve
  • maline
  • marelice
  • kruške
  • grožđe
  • narandže
  • jagode
  • borovnice
  • grejp
  • šipak
  • smokve
  • nektarine
  • kivi
  • avokado

Uopšteno gledano, najbolji izbor za dijabetičare (ali i sve ostale) je sveže voće jer je bogato vlaknima i drugim korisnim nutrijentima.

"Jedite voće i povrće u različitim bojama jer svaka boja nosi različite vitamine, minerale i antioksidanse. Da biste dobili sve te dobre stvari, jedite voće od crvenih jagoda do tamnoljubičastih kupina i svih boja između", kaže Peton.

Komentari (0)