Voće ima brojne zdravstvene benefite, no ako imate dijabetes, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir prilikom izbora najboljih opcija.
Sveže voće, smrznuto voće bez dodatog šećera, kao i konzervisano voće, mogu biti dobre opcije. Važno je pročitati nutritivnu deklaraciju i birati opcije koje sadrže najmanje dodatog šećera. Voće sadrži ugljene hidrate, zato ga treba uračunati u plan ishrane.
Zdravi ugljeni hidrati koji se nalaze u voću važni su jer hrane mozak i crvena krvna zrnca. Iako voće sadrži prirodne šećere, visok sadržaj vlakana pomaže u ravnoteži tih šećera.

Shutterstock
"Vlakna usporavaju varenje. To nam pomaže da se duže osećamo siti i sprečava nagle skokove šećera u krvi", kaže dijetetičarka kaže Kejt Peton, dijetetičarka, navodi Cleveland Clinic.
Najbolje voće za dijabetičare
Prilikom biranja najboljih opcija voća za osobe s dijabetesom, važno je obratiti pažnju na glikemijski indeks voća.
To je mera koja pokazuje kako će 50 g ugljenih hidrata iz određene namirnice uticati na porast nivoa šećera u krvi. Skala ide od 0 do 100.

Shutterstock
Hrana s niskim glikemijskim indeksom ima vrednost manju od 50 i manje će uticati na porast šećera u krvi nakon obroka. Većina voća ima nizak glikemijski indeks.
Voće s niskim GI koje neće izazvati nagle promene nivoa šećera u krvi uključuje:
- jabuke
- višnje
- breskve
- maline
- marelice
- kruške
- grožđe
- narandže
- jagode
- borovnice
- grejp
- šipak
- smokve
- nektarine
- kivi
- avokado
Uopšteno gledano, najbolji izbor za dijabetičare (ali i sve ostale) je sveže voće jer je bogato vlaknima i drugim korisnim nutrijentima.
"Jedite voće i povrće u različitim bojama jer svaka boja nosi različite vitamine, minerale i antioksidanse. Da biste dobili sve te dobre stvari, jedite voće od crvenih jagoda do tamnoljubičastih kupina i svih boja između", kaže Peton.