Jedna od najboljih onkologa na svetu, srpska doktorka Nadežda Basara otkriva: Ovu ishranu preporučujem za pacijente sa teškim bolestima

Slobodanka Ćorić Vesti 04.04.2025 16:58 0

U ishranu se uključuju i mahunarke i žitarice, a jela se uglavnom pripremaju na maslinovom ulju

dr Nadežda Basara

Printscreen/Youtube

Profesor dr Nadežda Basara, jedan od vodećih stručnjaka u svetu u oblasti hematologije, onkologije i transplantacije matičnih ćelija, podelila je svoje preporuke o ishrani za pacijente koji se bore sa teškim bolestima.

Dr Nadežda Basara, čije ime je postalo simbol stručnosti i uspeha u oblasti hematologije i transplantacije, već više od decenije živi i radi u Nemačkoj, gde se posvetila spasavanju ljudskih života.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

U nedavnom razgovoru, ugledna doktorka otkrila je koju ishranu preporučuje obolelima i koliko je ona strogo medicinski propisana:

– Preporučujem mediteransku ishranu, koja uključuje najmanje tri različite boje na tanjiru: tri puta nedeljno grilovanu ribu s povrćem, dva puta pileće ili ćureće meso, sveže povrće, salate i unos velike količine tečnosti, po mogućstvu tri litra dnevno – rekla je doktorka Nadežda Basara za časopis Zdravlje bez lekova.

Kada je upitana kako ona lično vodi računa o svom zdravlju i ishrani, doktorka je podelila sledeće:

– Svaki dan provedem najmanje 30 minuta šetajući, vozim bicikl i igram badminton na terenu iza kuće. Moja ishrana je umerena: dva puta nedeljno jedem ribu, a često unosim povrće, salate i masline. Takođe, pijem dosta tečnosti, najviše čaj i vodu.

Šta je mediteranska ishrana?

Mediteranska dijeta, koja je u poslednjih nekoliko godina postala vrlo popularna širom sveta, bazira se na konzumaciji velikih količina voća, povrća, morskih plodova, zdravih masti, a povremeno i čaše crvenog vina. U ishranu se uključuju i mahunarke i žitarice, a jela se uglavnom pripremaju na maslinovom ulju. Mediteranska ishrana ima preventivno dejstvo na kardiovaskularne bolesti, smanjuje rizik od moždanog udara, dijabetesa i raka.

 

Embed 1
Komentari (0)