Kivi je bogat je vitaminom C, vlaknima i drugim hranljivim materijama, pa je prava vitaminska bomba. Evo kako deluje na organizam ako se redovno jede:
Pomaže u snižavanju pritiska
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Rana istraživanja pokazuju da konzumacija tri kivija dnevno tokom 8 nedelja smanjuje krvni pritisak više nego da osoba jede jednu jabuku dnevno, piše „Webmd“. Odličan je i kod problema sa opstipacijom. Konzumacija dva kivija dnevno tokom 4 nedelje povećava broj pražnjenja creva kod ljudi koji imaju ovu tegobu.

Shutterstock
Stvara osećaj sitosti
Kombinacija vlakana i niske kalorijske vrijednosti u kiviju stvaraju osećaj sitosti, što pomaže u kontroli apetita i podstiče mršavljenje.
Pomaže kod nesanice
Kivi sadrži serotonin, koji je povezan s regulisanjem spavanja. "Konzumacija kivija pre spavanja može doprineti poboljšanju njegovog kvaliteta i trajanja, što ga čini zdravom opcijom za rešavanje poremećaja spavanja", tvrdi Batra. Bogat je antioksidantima, uključujući polifenole i karotenoide, koji pomažu u borbi protiv stresa i opuštaju.
Više C vitamina od limuna
Kivi je poznat po visokom sadržaju vitamina C koji igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta. "Jedan kivi može osigurati više od dnevnog preporučenog unosa vitamina C i tako pomaže telu da se odbrani od bolesti", kaže poznati indijski dijetolog Arhana Batra. Kivi ima 92 mg vitamina C na 100 grama, dok limun ima 53 mg vitamina C u istoj količini voća.
Video: