Pazite šta pijete: Piće koje Srbi obožavaju može da poveća rizik od raka usne duplje, jedan sastojak je koban

Ana Klikovac Vesti 14.03.2025 14:22 0

Ovaj povećani rizik ostao je prisutan čak i kod žena koje nisu pušile niti redovno konzumirale alkohol...

piće

Shutterstock

Pijenje samo jedne limenke gaziranog soka punog šećera dnevno može povećati rizik od razvoja raka usne duplje čak pet puta, pokazalo je šokantno istraživanje.

Američki naučnici, koji su analizirali podatke više od 160.000 žena, otkrili su da su one koje su često konzumirale zaslađene napitke imale znatno veći rizik od razvoja ove bolesti u poređenju sa ženama koje su ih pile manje od jednom mesečno.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

Istraživači navode da bi ovi rezultati mogli delimično objasniti neobjašnjiv porast slučajeva raka usne duplje, posebno među ženama, zabeležen poslednjih godina—iako je potrebno dodatno istraživanje pre donošenja konačnih zaključaka.

Ograničavanje šećera

Autori izveštaja takođe su istakli da bi ovi rezultati trebalo da budu dodatni podsticaj donosiocima politika da ograniče unos šećera u savremenoj ishrani.

U analizi nisu navedeni tačni brendovi gaziranih sokova, limunada i ledenih čajeva koje su žene konzumirale tokom istraživanja.

limenke

Shutterstock

 

Naučnici nisu mogli direktno meriti sadržaj šećera u napicima koje su učesnice unosile, već su se oslanjali na njihove sopstvene izveštaje o broju zaslađenih napitaka koje su pile mesečno, prikupljene u anketama sprovođenim svake četiri godine.

Zatim su ovu potrošnju uporedili sa dijagnozama raka usne duplje, pri čemu su tokom 30-godišnjeg istraživanja zabeležili 124 slučaja.

Povećan rizik

Analiza je pokazala da su žene koje su prijavile konzumaciju jednog ili više zaslađenih napitaka dnevno imale 4,87 puta veći rizik od razvoja raka usne duplje u poređenju sa onima koje su ih pile manje od jednom mesečno.

Ovaj povećani rizik ostao je prisutan čak i kod žena koje nisu pušile niti redovno konzumirale alkohol, iako su oba faktora poznata kao rizični za razvoj raka usne duplje.

Ukupno je oko 20.000 žena u istraživanju prijavilo da svakodnevno konzumira više od jednog zaslađenog napitka.

sok

Shutterstock

 

Unos dijetalnih napitaka, koji sadrže zamene za šećer poput veštačkih zaslađivača, nije bio uključen u analizu.

Autori su naglasili da je opšti rizik od razvoja raka usne duplje kod bilo koje osobe i dalje nizak.

Procena istraživača pokazala je da bi povećani rizik od raka usne duplje povezan sa konzumacijom zaslađenih napitaka rezultirao sa tri dodatna slučaja bolesti na 100.000 ljudi.

Porast obolelih od raka usne duplje

Naučnici, koji su svoja otkrića objavili u časopisu JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery, su istakli da još uvek nije jasno na koji način ovi napici mogu doprineti razvoju raka usne duplje, te da je to oblast koja zahteva dalja istraživanja.

Međutim, sugerisali su da bi jedan od mogućih uzroka mogao biti fruktozni kukuruzni sirup, vrsta šećera koja se često dodaje ovim napicima u SAD-u, ali ne i u Velikoj Britaniji, a koja je povezana sa oboljenjima desni.

Dodali su da bi ovaj sirup, zajedno sa drugim vrstama šećera, mogao narušavati ravnotežu bakterija u usnoj duplji, što bi potencijalno moglo izazvati upale i promene u ćelijama koje mogu postati kancerogene.

usta

Shutterstock

 

Autori su takođe napomenuli da je tokom poslednjih nekoliko decenija zabeležen neobjašnjiv globalni porast slučajeva raka usne duplje kod nepušača, koji su tradicionalno smatrani grupom sa nižim rizikom za ovu bolest.

Iako postoje teorije da bi širenje humanog papiloma virusa (HPV) oralnim seksom moglo biti jedan od uzroka, autori studije navode da tačan razlog razvoja raka usne duplje u mnogim slučajevima i dalje ostaje nepoznat.

Naučnici sada planiraju da sprovedu slično istraživanje na većoj grupi ljudi kako bi potvrdili svoje nalaze.

Dodali su da je očigledno ograničenje studije to što je sprovedena isključivo na ženama, što znači da rezultati možda nisu primenljivi na muškarce.

Simptomi

Čirevi u ustima—oštećenja sluzokože usne duplje—koji ne zarastu u roku od tri nedelje mogu biti znak raka usne duplje.

Ostali simptomi uključuju otoke, izrasline, crvene ili bele mrlje, kao i klimave zube, upalu grla ili otežano gutanje.

zubi

Shutterstock

 

U Velikoj Britaniji se svake godine dijagnostikuje oko 12.500 slučajeva raka usne i ždrela.

Humanitarna organizacija Cancer Research UK procenjuje da je 70 odsto slučajeva raka usne i grla uzrokovano humanim papiloma virusom (HPV).

Izveštaj Fondacije za oralno zdravlje pokazao je da je 3.637 ljudi u Velikoj Britaniji izgubilo život zbog raka usne duplje u 2023. godini—što predstavlja povećanje od 61 odsto u poređenju sa pre deceniju.

Upozorenje

Stručnjaci su ranije upozoravali da problemi sa pristupom stomatološkim uslugama u okviru NHS-a mogu dovesti do kasnog otkrivanja raka usne duplje, budući da su stomatološki pregledi jedan od ključnih načina za rano dijagnostikovanje bolesti.

Prema smernicama NHS-a, unos slobodnih šećera treba ograničiti na najviše 30 g dnevno.

sok

Shutterstock

 

Za poređenje, limenka klasičnog gaziranog pića od 330 ml sadrži 35 g šećera, što premašuje preporučeni dnevni unos, navodi Daily Mail.

NHS upozorava da prekomerna konzumacija šećera povećava rizik od gojaznosti, koja je povezana sa većim rizikom od raznih vrsta raka, kao i ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)