Konzumiranje male količine šećera s vremena na vreme moglo bi biti bolje za vaše srce nego njegovo potpuno izbacivanje, sugeriše nova studija.
Izveštaj, objavljen u časopisu Frontiers in Public Health, takođe je pokazao da se uticaj dodanog šećera na zdravlje srca razlikuje u zavisnosti od vrste šećera koji osoba obično konzumira. Tačnije, ljudi koji su dobijali šećer iz poslastica kao što su peciva ili dodataka poput meda imali su bolje rezultate za zdravlje srca nego ljudi koji su pili pića zaslađena šećerom. Ova otkrića naglašavaju važnost uravnotežene ishrane, kažu stručnjaci.
,,Studija je u skladu s idejom da je unos šećera unutar celokupnog obrasca ishrane bitan", rekla je za Health Maja Vadivelu, dijetetičarka i predsednica Odbora za ishranu Američke udruge za srce i vanredna profesorka na Odeljenju za ishranu na Univerzitetu Roud Ajlend.
Suprotno uvreženom mišljenju, ljudi ne moraju izbaciti šećer da bi ostali zdravi. ,,Studija potvrđuje da se šećer ne mora u potpunosti eliminisati", rekla je Kejli Ogilvi, dijetetičarka i koordinator klinike ishrane u Mount Sinai Health System. ,,Radi se o umerenosti, svesti i ravnoteži. Pažljivim odabirom ljudi mogu povremeno uživati u šećeru bez ugrožavanja zdravlja.”
Mogu li male količine šećera biti dobre za vaše srce?
Istraživači koji stoje iza novog izveštaja želeli su da istraže kako različite vrste šećera konkretno utiču na kardiovaskularni sistem.
,,Veza između unosa zaslađenih pića i rizika od kardiovaskularnih bolesti dobro je utvrđena", rekla je za Health autorka izveštaja Suzana Janzi, doktorand na Univerzitetu Lund u Švedskoj. ,,Nasuprot tome, veoma je malo studija istraživalo da li su ukupan unos dodanog šećera i drugi prehrambeni izvori dodatog šećera povezani s rizikom od kardiovaskularnih bolesti".
Za potrebe studije Janzi i njen tim analizirali su veliki skup podataka ljudi koji žive u Švedskoj. Gotovo 70.000 učesnika ispunilo je upitnik o svojim prehrambenim i životnim navikama 1997. godine. Više od 42.000 učesnika ponovo je ispunilo taj upitnik 2009. godine. Zatim su istraživači pratili koliko je učesnika razvilo jednu od sedam kardiovaskularnih bolesti, uključujući moždani udar, srčani udar i fibrilaciju atrija, do 2019. godine.
Na osnovu odgovora u anketi, tim je razvrstao unos šećera od strane učesnika u tri kategorije. Bile su to poslastice koje su uključivale peciva, čokoladu i sladoled; dodaci, kao što su med, džem ili granulirani šećer; i pića zaslađena šećerom, uključujući sokove i voćne napitke.
Učesnici su zatim razvrstani u šest grupa na osnovu prosečnog unosa šećera. Grupa koja je unosila najmanje šećera dobijala je manje od pet posto dnevnog unosa energije iz šećera, dok je grupa koja je unosila najviše šećera dobijala više od 20 posto svojih kalorija iz šećera. ,,Za referencu, mnoge prehrambene preporuke sugerišu da unos dodanog šećera bude ispod 10 posto vašeg energetskog unosa", objasnila je Janzi.
Nakon analize podataka, Janzi i njen tim otkrili su da grupa s najnižim unosom šećera ima najveći rizik od kardiovaskularnih bolesti. To sugeriše ,,da izuzetno nizak unos šećera možda nije potreban za prevenciju kardiovaskularnih bolesti", rekla je.
Međutim, ljudi s niskim ili umerenim unosom šećera - oko 7,5 posto dnevnog energetskog unosa - imali su najbolje kardiovaskularne rezultate. ,,Ovi učesnici jeli su u proseku četiri do pet porcija poslastica nedeljno", dodala je Janzi.
Rezultati studije takođe su pokazali razlike ne samo u tome koliko je osoba jela šećera, nego i u tome koju vrstu. "Otkrili smo da je pijenje pića zaslađenih šećerom povezano s većim rizikom od nekoliko kardiovaskularnih bolesti, dok je jedenje poslastica poput peciva i čokolade povezano s nižim rizikom", rekla je Janzi.
Zašto postoji veza između šećera i boljeg zdravlja srca?
Dodani šećeri obično su povezani s raznim zdravstvenim problemima. No Janzi i njene kolege nisu potpuno sigurne zašto su sudionici studije koji su jeli male količine šećera prošli bolje od onih koji nisu jeli šećer. Međutim, moguće je da su oni koji nisu jeli šećer imali druga zdravstvena stanja zbog kojih su bili skloniji srčanim problemima, objasnila je Janzi.
Što se tiče toga zašto su neke vrste šećera – poslastice i dodaci – bile bolje za zdravlje srca od pića zaslađenih šećerom, postoji nekoliko teorija, rekla je Janzi.
,,Tečni se šećeri brže apsorbuju u sistemu za varenje”, objasnila je. ,,Čvrsti' šećeri često su dio hrane koja sadrži druge hranjive tvari poput vlakana, proteina i masti, i te komponente usporavaju probavni proces, što dovodi do postupnog otpuštanja šećera u krvotok".
Drugim rečima, ljudi se mogu osjećati zadovoljnije nakon što su pojeli slatkiš, smanjujući tako šanse za prekomernu konzumaciju šećera i loše zdravstvene posledice.
Kulturne prakse takođe su mogle igrati ulogu
,,U švedskoj kulturi, 'fika' je značajna društvena tradicija gdje se ljudi okupljaju s prijateljima, porodicom ili kolegama na kafi i kolačima. Moguće je da je konzumacija poslastica tokom ovih društvenih interakcija snažno povezana s društvenim odnosima, koji su prethodno bili povezani s boljim kardiovaskularnim zdravljem. To bi moglo značiti da oni koji ne jedu poslastice možda nemaju toliko ovakvih društvenih interakcija,” objasnila je Janzi.
Sve u svemu, potrebno je provesti više istraživanja kako bi se potvrdila veza između malih količina šećera i boljeg zdravlja srca, kažu stručnjaci.
Šećer u zdravoj ishrani
Iako se čini da su male količine šećera dobre za srce, to ne znači nužno da bi ljudi trebali početi dodavati peciva ili druge poslastice svojoj nedeljnoj ishrani. Na primer, većina Amerikanaca već konzumira više šećera nego što je količina za koju su istraživači otkrili da je povezana s najboljim rezultatima za zdravlje srca.
,,Pet do 7,5 posto dnevnog unosa energije jednako je oko 25 do 37,5 grama dodanog šećera dnevno u ishrani od 2000 kalorija," rekla je Ogilvie.
Odrasli Amerikanci u proseku konzumiraju oko 17 kašičica, ili oko 71 gram, dodanog šećera svaki dan. A posebno u SAD-u, ovaj dodani šećer često dolazi iz pića zaslađenih šećerom. ,,Slatka pića vodeći su izvor dodanih šećera među Amerikancima," izjavila je za Health Džulija Zumpano, dijetetičarka klinike Klivlend.
Možda neće biti moguće – ili potrebno – potpuno izbaciti šećer iz ishrane, rekla je Vadivelu. Umesto toga, budite namerni s unosom šećera i spojite povremene poslastice s vežbanjem i zdravom ishranom, preporučila je. ,,Ako će se konzumirati, to bi trebalo biti u malim količinama i retko - možda male porcije poslastice u kojoj uživate u društvu dok ograničavate unos šećera u drugim trenucima tokom dana i nedelje," dodala je Vadivelu.
Bonus video: