Dr Perišić otkrio starinski lek: Čisti creva i smiruje živce, a treba vam samo 3 sastojka

Slobodanka Ćorić Vesti 06.03.2025 08:50 0

Prokuvajte pet litara vode sa 500 grama kukuruznog brašna, jednom kockom svežeg ili kesom suvog kvasca

vojislav perišić

Printscreen/tvprva/alo ilustracija

Dr Vojislav Perišić koji redovno promoviše zdravu ishranu, kao preventivu i lek za gastroenterološke i druge probleme, ovaj put je podelio jednostavan recept za domaću bozu.

"Prokuvajte pet litara vode sa 500 grama kukuruznog brašna, jednom kockom svežeg ili kesom suvog kvasca i 200 grama šećera“, objasnio je gastroenterolog.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

"Kažu da bi trebalo 400, ali ne treba više od 200. Šećer malo karamelizirajte da boza dobije boju, pa je skuvajte i ohladite.

Ostavite da odstoji nekoliko dana u hladnoj ostavi ili frižideru, najbolje je posle petog dana. Tada počinje fermentacija, tek onda se pije, nakon toga počinje da pada kiša zbog fermentacije. Boža može da stoji u frižideru ukupno deset dana", rekao je on.

Čuveni doktor je naglasio da boza sadrži B vitamine, odlične za nervni sistem, pa će dobar “rad” nerava biti prva korist. Takođe, pošto u bozi ima kvasca, a on je prepun probiotskih kvasnica koje potpomažu crevnu floru, ovaj napitak je idealan za probavu.

Komentari (0)