Poznato je da je hleb najbolje držati na sobnoj temperaturi, u kutiji za hleb ili platnenoj ili papirnoj kesi, kako bi se izbeglo stvaranje vlage. Ipak, događa se da se hleb brzo osuši, pa mnogi posežu za čuvanjem u frižideru misleći kako će hleb na hladnoći duže ostati svež. To je tačno, ali hleb u frižideru zapravo gubi na kvalitetu i nekim glavnim karakteristikama.
U frižideru se brže stvrdne
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Na hladnoći, hleb postaje suv i tvrd, a od vlage može biti gumen ili vodenast. Hleb se na hladnoći brže stvrde i postaje suv nego na sobnoj temperaturi. Takođe, hladni uslovi smanjuju mekoću hleba, što dovodi do promene teksture. Hleb u frižideru može postati gumenast ili vodenast, što ste sigurno primetili ako ga tu držite. Hladnoća utiče i na ukuse koji nisu toliko izraženi dok je hleb hladan. Frižider povećava rizik od stvaranja buđi, vlaga u frižideru može uzrokovati kondenzaciju u pakovanju hleba, a time se stvaraju idealni uslovi za razvoj buđi. Hleb može postati mokar, a to dodatno pogoduje rastu bakterija. Ukus hleba iz frižidera izgubiće na svežini jer hladnoća smanjuje njegovu prirodnu vlagu, što rezultira gubitkom originalne teksture i svežine.
Gde je najbolje čuvati hleb?
Za duže čuvanje, hleb je najbolje držati u zamrzivaču. Jednostavno ga umotajte u plastičnu kesu i zamrznite, a kada želite da ga jedete odmrznite ga na sobnoj temperaturi ili ga kratko ugrejte u rerni. Za kratko čuvanje (1-3 dana) hleb držite u kutiji za hleb ili platnenoj kesi. Za srednjoročno čuvanje (3-5 dana) držite ga u plastičnoj kesi, ali na suvom mestu. Za dugoročno čuvanje (nedeljama-mesecima) najbolji je zamrzivač.
Video: