Poznato je da je hleb najbolje držati na sobnoj temperaturi, u kutiji za hleb ili platnenoj ili papirnoj kesi, kako bi se izbeglo stvaranje vlage. Ipak, događa se da se hleb brzo osuši, pa mnogi posežu za čuvanjem u frižideru misleći kako će hleb na hladnoći duže ostati svež. To je tačno, ali hleb u frižideru zapravo gubi na kvalitetu i nekim glavnim karakteristikama.
U frižideru se brže stvrdne
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Na hladnoći, hleb postaje suv i tvrd, a od vlage može biti gumen ili vodenast. Hleb se na hladnoći brže stvrde i postaje suv nego na sobnoj temperaturi. Takođe, hladni uslovi smanjuju mekoću hleba, što dovodi do promene teksture. Hleb u frižideru može postati gumenast ili vodenast, što ste sigurno primetili ako ga tu držite. Hladnoća utiče i na ukuse koji nisu toliko izraženi dok je hleb hladan. Frižider povećava rizik od stvaranja buđi, vlaga u frižideru može uzrokovati kondenzaciju u pakovanju hleba, a time se stvaraju idealni uslovi za razvoj buđi. Hleb može postati mokar, a to dodatno pogoduje rastu bakterija. Ukus hleba iz frižidera izgubiće na svežini jer hladnoća smanjuje njegovu prirodnu vlagu, što rezultira gubitkom originalne teksture i svežine.
Gde je najbolje čuvati hleb?
Za duže čuvanje, hleb je najbolje držati u zamrzivaču. Jednostavno ga umotajte u plastičnu kesu i zamrznite, a kada želite da ga jedete odmrznite ga na sobnoj temperaturi ili ga kratko ugrejte u rerni. Za kratko čuvanje (1-3 dana) hleb držite u kutiji za hleb ili platnenoj kesi. Za srednjoročno čuvanje (3-5 dana) držite ga u plastičnoj kesi, ali na suvom mestu. Za dugoročno čuvanje (nedeljama-mesecima) najbolji je zamrzivač.
Video: