Doktori otkrili šta nikada ne jedu: Neke namirnice će vas iznenaditi, jer svi mislimo da su zdrave!

Vesna Vukadinović Vesti 03.03.2025 11:56 0

Nijedna od ovih namirnica neće vam oduzeti godine života, ali gastroenterolozi ih najčešće izbegavaju.

žena

Shutterstock

Većina lekara i nutricionista zna da potpuno zabranjivanje hrane koju volite može imati negativan učinak, uzrokujući da jedete više nego što bi trebalo. Postoje određene namirnice koje gastroenterolozi izbegavaju. Nijedna od ovih namirnica neće vam oduzeti godine života ako ih povremeno jedete, ali ih doktori retko jedu.

Crveno meso

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

"Izbegavam crveno meso, posebno odreske i hamburgere", rekla je dr Rizvana Šoudhari, gastroenterolog. "Crveno meso i prerađeno meso povećavaju rizik od raka i polipa debelog creva. Imaju visok udeo zasićenih masti, ali ako ćete ih konzumirati, važna je količina koja se konzumira: rizik od raka debelog creva veći je kod onih koji konzumiraju više od 100 grama dnevno", objasnila je doktorka za „HuffPost“.

Riba ili piletina pržena u dubokom ulju

Iako je kutija pilećih nagetsa izuzetno ukusna, ona ipak ne čini uslugu vašem zdravlju creva. "Istraživanja su pokazala da ulje za prženje može nepovoljno modifikovati crevnu mikrofloru, što dovodi do pogoršanja ateroskleroze, nakupljanja masti i drugih materija na zidovima arterija", objasnio je dr Mahmud Ganum, istraživač mikrobioma. Dugoročno, ovo nakupljanje može dovesti do posledica poput srčanog i moždanog udara.

lanene pločice

Shutterstock

 

Proteinske pločice

Proteinske pločice su zdrave, zar ne? Dok su neke, poput onih napravljenih od pravog voća i orašastih plodova, bolje od drugih, dr Harmoni Alison, gastroenterolog, kaže da nikada ne jede one visoko prerađene jer mogu dovesti do nadutosti i gasova. "Nikad ne jedem takve proteinske pločice. Obično su visoko obrađene i sadrže puno aditiva nepoznate korisnosti", rekla je. Gastroenterolog je objasnila da istu količinu proteina možete dobiti u šoljici mleka, porciji putera od kikirikija, orašastih plodova ili semenki bundeve.

Viršle i druge mesne prerađevine

Malo je ljudi koji mogu lako da odbiju nekoliko komadića slanine ili viršle, ali dr Rabija De Latur, gastroenterolog i docent medicine, kloni se ovih mesnih prerađevina. Tu spadaju i hladni naresci. "Crveno i prerađeno meso nose veći rizik za dobijanje raka debelog creva. Podaci povezuju unos crvenog i prerađenog mesa četiri ili više puta nedeljno s čak 20% povećanim rizikom od raka debelog creva", izjavila je De Latur.

Gazirana pića

Ako ste redovni konzument gaziranih pića ili bilo koje druge vrste pića sa šećerom, možda je vreme da se odreknete te navike. "Iako mogu biti laka za konzumaciju, ova pića su povezana s hroničnim stanjima poput dijabetesa i bolesti srca", rekao je dr Simon Metjuz, gastroenterolog. Dodao je i da su ova pića često povezana s izazivanjem gastrointestinalnih simptoma kao što su nadutost, podrigivanje i refluks, posebno kada su u kombinaciji sa svojim karbonizovanim oblicima.

Video:

 

 

Komentari (0)