Možda nije prvo na popisu vaših omiljenih napitaka, ali kozje mleko moglo bi postati nova tajna zdravog srca. Španska farmaceutkinja i nutricionistica Marija de los Angeles Garsija, istakla je niz zdravstvenih prednosti kozjeg mleka u poređenju s klasičnim kravljim mlekom.
Lakše je varenje
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Danas se na policama prodavnica može pronaći raznovrsna ponuda biljnih mleka - od bademovog i sojinog do ovsenog, pirinčanog, kokosovog. Ali, ova nutricionistkinja se pita zašto uopšte razmišljati o zameni. Prema analizama, kozje mleko bi moglo biti bolji izbor zbog svoje drugačije nutritivne strukture. "Proteini u kozjem mleku mogu biti lakši za varenje nekim ljudima u poređenju s kravljim. Ipak, većina ljudi može bez problema svariti kravlje mleko", objašnjava.

Shutterstock
Upravo zbog ovih karakteristika, kozje mleko moglo bi biti idealno za one koji imaju osetljiv sistem za varenje ili pate od problema sa varenjem. Ipak, upozorava da nije pametno menjati ishranu na svoju ruku ako postoje dugotrajni problemi sa želucem. "Ovaj porast smetnji s varenjem dolazi zbog sve nezdravijeg načina ishrane i života. Ako već neko vreme osećate neprijatnost u želucu, nemojte eksperimentisati s ishranom na svoju ruku jer to može odložiti dijagnozu mogućeg zdravstvenog problema. Uvek se posavetujte s lekarom kako biste dobili individualnu procenu svog stanja", ističe.
Reguliše holesterol i gvožđe
Njene tvrdnje potvrđuju i naučna istraživanja, uključujući studije sa Univerziteta u Granadi, koje su pokazale da kozje mleko može pomoći u regulisanju visokog holesterola i očuvanju zdravlja srca. Takođe može biti korisno za osobe s anemijom i one koje su na dugotrajnim terapijama dodataka gvožđa. Kozje mleko sadrži značajne količine gvožđa, kalcijuma, fosfora i magnezijuma, što pomaže u prevenciji anemije i degenerativnih bolesti kostiju poput demineralizacije. Kad je reč o zdravlju srca, sadrži i do 40% manje holesterola u odnosu na kravlje mleko i obiluje omega-6 masnim kiselinama, koje su poznate po svojim blagotvornim učincima na kardiovaskularni sastav.
Video: