Šta je bolje, žumance ili belance? Dobri su za organizam, ali fora je u tome kako je jaje skuvano

Izvor: Nedeljko Tišanović Vesti 09.02.2025 20:59 0

Kako vi kuvate jaja?

kuvana jaja

Shutterstock

Jaja su izuzetno nutritivna namirnica, a stručnjaci preporučuju da se konzumiraju cela kako bi se iskoristile sve njihove prednosti.

Žumance je bogato vitaminima A, D, E, K i B, kao i mineralima poput gvožđa, selena i cinka. Takođe sadrži nezasićene masne kiseline, holin i lutein, koji su važni za mozak, nervni sistem i jetru.

S druge strane, belance obezbeđuje esencijalne aminokiseline potrebne za izgradnju proteina u telu.

Sastav jaja zavisi od ishrane kokošaka – u proleće i leto jaja sadrže više vitamina A i D. Kuvanje jaja utiče na njihov nutritivni sadržaj; meko kuvana jaja su hranljivija od tvrdo kuvanih, ali treba voditi računa o mogućnosti infekcije salmonelom.

Prema dijetetičarki Keri Rukston, kako piše časopis Nutrients, konzumacija do 14 jaja nedeljno je bezbedna i može uticati gubitak težine.

Međutim, termička obrada smanjuje sadržaj lecitina, koji pomaže u regulaciji apsorpcije holesterola.


Bonus video: 
@najzena.rs ČEKAJU IH NEVOLJE Ova 3 znaka suočiće se sa teškim situacijama i preprekama u februaru #najzena #zena #viral #viralvideos #horoskop #horoskopskiznakovi #foruyou #foryoupagе #fyppppppppppppppppppppppp ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading