Zovu ga "zeleno zlato", nema za šta nije dobar: Evo kako da izaberete najbolji na pijaci, jedna stvar je ključna

Izvor: Nedeljko Tišanović Vesti 03.02.2025 21:01 0

Morate obratiti pažnju na ovo!

pijaca

Shutterstock

Avokado, poznat i kao "zeleno zlato", postao je veoma popularan zbog svojih zdravstvenih prednosti i široke primene u kuhinji. Ipak, izbor pravog avokada u prodavnici može biti izazov. Da biste odabrali zreo i svež plod, obratite pažnju na nekoliko ključnih faktora.

Avokado je bogat antioksidantima, zdravim mastima, vlaknima i vitaminima B, A, C i E, kao i folnom kiselinom, manganom, bakrom i cinkom. Smatra se da pomaže u održavanju zdravlja srca, probavnog sistema i vida, a takođe ima antiinflamatorna svojstva i usporava starenje.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Na tržištu postoje dve najpoznatije sorte avokada. Jedna ima glatku kožu i nižu cenu, dok druga ima grubiju kožu i postaje gotovo crna kada sazri. Prva je idealna za salate, dok je druga pogodna za smutije zbog svoje konzistencije i orašastog ukusa, piše Mondo. 

Za izbor zrelog avokada, obratite pažnju na njegovu čvrstoću i teksturu kože. Sorta sa grubom kožom treba da bude tamna, ali čvrsta i blago mekana. Ako je koža previše labava, to može ukazivati na prezrelost. Kod druge sorte, kožica treba biti ujednačena, a avokado ne sme biti previše mekan. Testirajte tako što ćete ukloniti peteljku – ako je meso ispod zeleno i sočno, plod je spreman za konzumaciju.



Bonus video: 

Komentari (0)