Avokado, poznat i kao "zeleno zlato", postao je veoma popularan zbog svojih zdravstvenih prednosti i široke primene u kuhinji. Ipak, izbor pravog avokada u prodavnici može biti izazov. Da biste odabrali zreo i svež plod, obratite pažnju na nekoliko ključnih faktora.
Avokado je bogat antioksidantima, zdravim mastima, vlaknima i vitaminima B, A, C i E, kao i folnom kiselinom, manganom, bakrom i cinkom. Smatra se da pomaže u održavanju zdravlja srca, probavnog sistema i vida, a takođe ima antiinflamatorna svojstva i usporava starenje.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Na tržištu postoje dve najpoznatije sorte avokada. Jedna ima glatku kožu i nižu cenu, dok druga ima grubiju kožu i postaje gotovo crna kada sazri. Prva je idealna za salate, dok je druga pogodna za smutije zbog svoje konzistencije i orašastog ukusa, piše Mondo.
Za izbor zrelog avokada, obratite pažnju na njegovu čvrstoću i teksturu kože. Sorta sa grubom kožom treba da bude tamna, ali čvrsta i blago mekana. Ako je koža previše labava, to može ukazivati na prezrelost. Kod druge sorte, kožica treba biti ujednačena, a avokado ne sme biti previše mekan. Testirajte tako što ćete ukloniti peteljku – ako je meso ispod zeleno i sočno, plod je spreman za konzumaciju.
Bonus video: