Zovu ga "zeleno zlato", nema za šta nije dobar: Evo kako da izaberete najbolji na pijaci, jedna stvar je ključna

Izvor: Nedeljko Tišanović Vesti 03.02.2025 21:01 0

Morate obratiti pažnju na ovo!

pijaca

Shutterstock

Avokado, poznat i kao "zeleno zlato", postao je veoma popularan zbog svojih zdravstvenih prednosti i široke primene u kuhinji. Ipak, izbor pravog avokada u prodavnici može biti izazov. Da biste odabrali zreo i svež plod, obratite pažnju na nekoliko ključnih faktora.

Avokado je bogat antioksidantima, zdravim mastima, vlaknima i vitaminima B, A, C i E, kao i folnom kiselinom, manganom, bakrom i cinkom. Smatra se da pomaže u održavanju zdravlja srca, probavnog sistema i vida, a takođe ima antiinflamatorna svojstva i usporava starenje.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

Na tržištu postoje dve najpoznatije sorte avokada. Jedna ima glatku kožu i nižu cenu, dok druga ima grubiju kožu i postaje gotovo crna kada sazri. Prva je idealna za salate, dok je druga pogodna za smutije zbog svoje konzistencije i orašastog ukusa, piše Mondo. 

Za izbor zrelog avokada, obratite pažnju na njegovu čvrstoću i teksturu kože. Sorta sa grubom kožom treba da bude tamna, ali čvrsta i blago mekana. Ako je koža previše labava, to može ukazivati na prezrelost. Kod druge sorte, kožica treba biti ujednačena, a avokado ne sme biti previše mekan. Testirajte tako što ćete ukloniti peteljku – ako je meso ispod zeleno i sočno, plod je spreman za konzumaciju.



Bonus video: 

Komentari (0)