Dugovečni ljudi sa Sardinije otkrivaju tajnu: Recept za savršen "koktel" minerala i vlakana koji svakodnevno jedu

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 03.02.2025 12:55 0

Ono što je zanimljivo, to je da svi članovi svaki dan jedu isti obrok

dugovečnost

Shutterstock

Ako do sada još niste, vreme je da se okušate u pripremi poznate italijanske supe i uživate u njenim bogatim ukusima. Minestrone supa ili u prevodu s italijanskog jezika "velika supa", bila je popularno jelo još u doba starih Rimljana. Današnja verzija recepture ove popularne supe razlikuje se gotovo u svim italijanskim regijama, jer baš svako ima svoj tajni sastojak. 

Den Bjutner, istraživač, novinar i producent koji godinama proučava navike ljudi u plavim zonama, otkrio je šta najdugovečnija porodica jede svaki dan.

Ono što je zanimljivo, to je da svi članovi svaki dan jedu isti obrok. Reč o supi minestrone sa tri vrste pasulja (garbanzo, pinto i beli pasulj), hlebu od kiselog testa i čaši crnog vina. Ovaj obrok je tipičan za plave zone jer se sastoji od celih namirnica biljnog porekla, što je potvrdila i dijeteričarka Samanta Keseti. "Ljudi koji žive najduže i najzdravije svakodnevno jedu pola šolje do šolje pasulja. Osim toga, ova supa je bogata povrćem, što i te kako doprinosi dugovečnosti", rekla je dijetetičarka.

Idealna je za svako godišnje doba i možete je prilagoditi svim sezonama, a sadrži mnoštvo hranjivih sastojaka i veoma je zdrava.

Sastojci:

200 g graška

200 g tikvica
200 g paradajza
1,5 l temeljca
1 glavica luka
1 šargarepa
2 čena belog luka
1 šolja makarona
2 kašike maslinovog ulja
pola celera
svež peršun
so, biber
malo parmezana

Priprema:

U tiganju zagrejte ulje, dodajte luk, beli luk, šargarepu, celer i tikvicu iseckane na sitne kockice, pa dinstajte oko pet minuta dok povrće ne omekša, ali ne sme da promeni boju. Dodajte paradajz i dinstajte još tri minute. Sipajte temeljac i dve šoljice vode, povećajte vatru, pa pustite da zakuva.

Dodajte testeninu i kuvajte otkriveno dok se testenina i povrće ne skuvaju. U supu dodajte grašak, dodajte začine po ukusu, pa sve kuvajte još nekih 15-ak minuta. Na kraju dodajte sveže seckan peršun i poslužite dok je još vruća, sa posutim parmezanom odozgo.

 

Komentari (0)
Loading