Pomaže u smanjenju rizika od raka creva: Samo jedna čaša ovog napitka može sprečiti mogućnost da telo razvije opasnu bolest

Vesti 09.01.2025 16:48 0

Za vreme praćenja u trajanju od gotovo 17 godina, kod 12.251 žene razvijen je rak creva...

imunitet

Shutterstock

Konzumiranje čaše mleka dnevno smanjuje rizik od razvoja raka crijeva za gotovo petinu, pokazala je dosad najveća provedena studija ovog tipa.

Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu kažu da su pronašli dosad najjači dokaz o tome da kalcijum štiti od razvoja ove smrtonosne bolesti.

Tim je otkrio i da svakodnevno konzumiranje čaše vina povećava rizik od razvoja raka creva za 15 posto.

vino

Shutterstock

 

Stručnjaci koji su proveli studiju podsećaju da bi ljudi trebalo da vode računa o uravnoteženoj ishrani, održavaju zdravu telesnu težinu i, ako puše, trebalo bi da prestanu – sve to kako bi smanjili rizik od razvoja raka crijeva. Od te bolesti u Velikoj Britaniji svake godine oboli 44 000 ljudi.

Rezultati njihovog istraživanja ukazuju na to da će svakoj dvadesetoj ženi i svakom sedamnaestom muškarcu u Velikoj Britaniji tokom života biti dijagnostikovan rak creva.

Ishrana je važna

Više od polovine takvih slučajeva moguće je sprečiti. Naučnici tvrde da ih je 13 posto prouzrokovano konzumiranjem mesnih prerađevina, a 11 posto prekomernom težinom i gojaznošću.

Najnovije istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Communications, proučavalo je 97 prehrambenih faktora i njihov uticaj na rizik od razvoja raka creva među 542.778 žena koje su učestvovale u studiji o zdravlju žena u svetu pod nazivom Million Women Study.

naučnici

Shutterstock

 

Reč je o jednoj od najvećih prospektivnih studija o zdravlju žena u svetu. U njoj je u periodu od 1996. do 2001. uključeno više od 1,3 miliona žena iz Ujedinjenog Kraljevstva, i od tada se vodi evidencija o zdravstvenim ishodima. Studija je započeta s ciljem dobijanja pouzdanih informacija o rizicima povezanim s različitim vrstama hormonske terapije u menopauzi, ali njen cilj je pružiti informacije o efektima brojnih drugih faktora koji mogu uticati na zdravlje žena s povećanjem njihove životne dobi.

Za vreme praćenja u trajanju od gotovo 17 godina, kod 12.251 žene razvijen je rak creva, pri čemu su manjak kalcijuma i konzumiranje alkohola imali najsnažniji uticaj na razvoj promena povezanih sa razvojem raka crijeva u odnosu na sve ostale proučavane prehrambene faktore.

Naučnici su ustanovili da je prosečno dodatnih 300 mg kalcijuma dnevno, što odgovara velikoj čaši mleka od 240 ml ili nekoliko čašica jogurta, rezultiralo 17-procentnim smanjenjem rizika od razvoja raka creva.

Kalcijum

Studija je otkrila i da kalcijum slično deluje na sprečavanje razvoja raka creva, bez obzira na to da li se konzumira iz mlečnih ili nemlečnih izvora, što ukazuje na to da je glavni faktor smanjenja rizika upravo – kalcijum. U studiji se nije ispitao uticaj suplemenata kalcijuma.

Istraživači kažu da je u obzir uzeta konzumacija kalcijuma iz mleka (uključujući i onog dodatog u čaj i kafu), kalcijuma iz jogurta, povrća i drugih izvora, no povezanost s proizvodima od sira i sladoledom nije jasno navedena u studiji.

žena

Shutterstock

 

Ipak, tvrde da ne postoji poseban razlog zbog kojeg se u obzir nisu uzeli i proizvodi od sira, kao i sladoled. Možda učesnici studije jednostavno nisu konzumirali veće količine ni jedne ni druge namirnice.

Istraživači su otkrili i to da 20 g alkohola dnevno (što je jednako srednje velikoj čaši vina ili količini od pola litre piva) povećava rizik od razvoja raka crijeva za 15 posto.

Studijom su potvrđeni i ranije poznati podaci po kojima mesne prerađevine i crveno meso povećavaju rizik od razvoja raka creva; preciznije, konzumiranje 30 g tih namirnica dnevno povezano je s povećanjem rizika od osam posto.

Ogroman potencijal

Voditeljka studije, dr. Keren Papier, rekla je da treba provesti dodatna istraživanja, ali je istaknula da je “reč o najopsežnijoj ikada dosad provedenoj pojedinačnoj studiji o odnosu između ishrane i razvoja raka creva, koja ističe zaštitnu ulogu kalcijuma u potencijalnom razvoju ove bolesti”.

Istraživači tvrde da bi zaštitna uloga kalcijuma mogla biti povezana sa sposobnošću ovog najzastupljenijeg minerala u ljudskom organizmu da se veže za žučnu kiselinu i slobodne masne kiseline u jednom delu creva, smanjujući na taj način njihov učinak na podsticanje razvoja raka.

mleko

Shutterstock

 

I eksperimentalni rad na pacovima pokazao je da viši nivoi kalcijuma u ishrani mogu doprineti zaštiti strukture creva, kažu naučnici sa Oksfordskog univerziteta.

Tvrde kako nema razloga da i muškarci imaju istu korist od kalcijuma poput žena, s obzirom na to da su ranije provedene studije u kojima je učestvovala i muška populacija pokazale sličan učinak mlečnih proizvoda na smanjenje rizika od raka crijeva.

 

Bonus video:

Komentari (0)
Loading