Piće puno kalcijuma i proteina, a košta samo 50 dinara: Zdravi ljudi ga piju svakog dana, zovu ga prirodni probiotik

Jelena Vukelić Vesti 29.07.2024 15:32 0

Ako niste ljubitelj napitka ili često zaboravite da ga konzumirate, stručnjaci za ishranu savetuju kako da promenite ovu lošu naviku

čaj

Shutterstock

Prema studiji s "University of Tennessee, Knoxvill" osobe koje su jele 500 grama jogurta dnevno, u kombinaciji sa smanjenim unosom kalorija, izgubile su 22 odsto više težine i 81 odsto više masnoće oko struka od onih koje su preskočile ovaj međuobrok. Takođe su zadržale i jednu trećinu više mišićne mase koja pomaže pri mršavljenu.

Jogurt sadrži dobre bakterije

“Živa i aktivna kultura” na čašici jogurta znači da se u njemu nalaze probiotici, dobre bakterije koje žive u našem probavnom traktu i pomažu u izbacivanju štetnih mikroorganizama, koji mogu da uzrokuju razne crevne upale.

Danas, mnoge vrste jogurta sadrže i posebne sojeve probiotika koji pomažu pri regulaciji varenja ili jačaju imunitet. No, istraživanja još nisu pokazala nikakve konkretne rezultate.

Pun je vitamina

Prema studiji s "University of Tennessee u Knoxvillu" samo jedna porcija jogurta značajan je izvor kalijuma, fosfora, riboflavina, joda, cinka i vitamina B5. Takođe sadrži i vitamin B12 čiji je zadatak da čuva crvene krvne ćelije i pomaže u očuvanju zdravlja nervnog sistema.

Pravom merom proteina i ugljenih hidrata jogurt je, posebno visokoproteinska grčka verzija, odličan izbor nakon vežbe i treninga. Prema rečima nutricionista, pravo vreme za jogurt je unutar 60 minuta nakon vežbe.

Kad su u pitanju kalcijum i vitamin D nisu svi jogurti isti. Pošto se kalcijum prirodno nalazi u jogurtu logično je pomisliti da je njegova količina u jogurtu, bez obzira na vrstu i marku, ista. Pogrešno. Nivo kalcijuma varira od marke do marke, stoga pažljivo pročitajte šta piše na čašici, odnosno pakovanju – kažu stručnjaci.

 

 

Komentari (0)
Loading