Kako preći s povrća na pečenje: Nutricionista Sandra Milošević savetuje kako pripremiti stomak za masnu hranu, potrebna su 2 dana!

Vesti 03.01.2025 10:56 0

Prelazak na masnu hranu posle posta može da bude šok za stomak i izazove probleme. Da se to ne bi desilo, pripremite organizam.

večera

Shutterstock

Božić okuplja porodicu oko bogate trpeze, koja najčešće uključuje pečenje, sarmu, rusku salatu, kolače. Ali, nemojte posle posta odmah da navalite na pečenje i sarmu. To može da dovede do nadimanja, gasova, gorušice, mučnine, dijareje ili opstipacije i umora, kaže za Najženu Sandra Milošević, specijalista strukovni nutricionista u oblasti javno zdravlje. Objasnila nam je kako to da izbegnemo.

- Prelaz na masnu hranu treba da bude postepen. Počnite laganom i lako svarljivom hranom. Bitno je da se ne opterete organi za varenje naglim uvođenjem visokokalorične hrane životinjskog porekla. Predlažem umerene porcije tečnosti i hrane. Najpre supa, bistra i ne previše začinjena, druga opcija kefir ili jogurt, sokovi od svežeg povrća i voća razblaženi vodom. Za naredni obrok kuvano povrće, pirinčane ili ovsene kaše, kuvana jaja. I za treći tek uvesti meso, kuvano ili grilovano, bez masnoća.

Navikavajte stomak dva dana

Postoji redosled namirnica koji treba poštovati posle posta kako bi se stomak navikao na masnu hranu. Nutricionista Sandra Milošević je navela šta jesti tokom dva dana pripreme.

* Prvih 6-12 sati nakon posta: jedite lako svarljive ugljene hidrate i tečnosti, sveže voće, supe od povrća, kuvano povrće (šargarepa, krompir, tikvice), bez dodatka masnoća

* Sledećih 12-24 sata: uvedite lako svarljive proteine i minimalne količine zdravih masti (jogurt, kefir, kiselo mleko, kuvano jaje, riba ili pileće meso i kašika maslinovog ulja u salati)

* Nakon 24-48 sati: uvode se izvori zdravih masti - maslinovo i laneno ulje, orašasti plodovi i semenke i masnije vrste ribe (losos)

* Nakon 48 sati možete meso – crveno, sireve i kaloričnija jela.

večera

Shutterstock

 

U čemu najviše grešimo posle posta?

Najčešće greške nakon posta su naglo unošenje masne i kalorične hrane životinjskog porekla, začinjene hrane, prekomerno jedenje, nedostatak hidratacije, konzumacija alkoholnih pića, prebrzo jedenje. Zbog naglog prelaska na masnu hranu, zdravstvene tegobe koje se javljaju su: problem sa varenjem, nadimanje, gasovi, gorušica, mučnina, dijareja ili opstipacija, osećaj težine i bol u stomaku, ističe nutricionista Sandra Milošević. Možete da osetite umor, da dobijete glavobolju zbog oscilacije nivoa šećera u krvi. Kod osoba koje imaju problem sa krvnim pritiskom, može da se javi visok pritisak nakon unošenja prezačinjene i masne hrane.

Žvaćite svaki zalogaj 20 sekundi

Varenje ćete poboljšati ako unosite manje, a češće obroke, probiotike i prebiotike. Sve grupe namirnica treba da budu uravnoteženo zastupljene. Hidratacija je takođe značajna i žvakanje hrane - svaki zalogaj treba žvakati 20 sekundi. Sve navedeno će ubrzati metabolizam, kao i fizička aktivnost, poput kratke šetnje nakon obroka. Varenje poboljšavaju i biljni začini (kurkuma, cimet, ljuta paprika, đumbir) i čajevi. U toku dana je bitno uneti tri porcije svežeg povrća i dve porcije voća koje je bogato dijetnim vlaknima, zahvaljući kojima se poboljšava varenje, stvara duži osećaj sitosti, reguliše šećer u krvi, snižava holesterol, kaže Sandra za Najženu.

Video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading