Jedno od omiljenog zimskog voća su mandarine. Osvežavaju, ukusne su i dobar izvor kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, vitamina C, D, K i B, vlakana. Zahvaljujući tome, jačaju imunitet, pomažu varenje i borbu organizma protiv virusa, kaže ruska doktorka i nutricionistkinja Nadežda Capkina.
Ko ne sme da ih jede?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Doktorka upozorava da česta konzumacija mandarina može dovesti do problema sa jetrom, jer je norma fruktoze dnevno najviše 40 grama. Zato savetuje da dnevno ne jedete više od četiri-pet mandarina. „Ljudi koji boluju od gastritisa treba da budu oprezni, jer mandarine mogu da iritiraju sluzokožu creva i želuca“, objašnjava lekarka, a prenosi „Sputnjik“.
Kada je najbolje jesti mandarine
Mandarine ne treba jesti na prazan želudac, jer kiselina koju sadrže može oštetiti sluzokožu gastrointestinalnog trakta. Bolje je da se jedu uveče, ne mogu da škode vitkoj liniji zbog niske kaloričnosti.
Video: