Postoje dve namirnice koje mogu biti opasne za osobe s visokim holesterolom koji vremenom može zapušiti arterije i povećati rizik za dobijanje moždanog ili srčanog udara. Stoga je važno izbegavati namirnice koje ga mogu povećati.
Najopasniji su slanina i kobasica
Stručnjaci naglašavaju da su zasićene masti jedne od najgorih sastojaka hrane jer podstiču stvaranje LDL-a, vrste holesterola koji se nakuplja na zidovima arterija. Zbog toga se preporučuje smanjenje unosa namirnica bogatih zasićenim mastima, posebno ako već imate povišen holesterol.
Prema „Harvard Healthu“, crveno meso, pržena hrana i peciva često uzrokuju povećanje nivoa LDL kolesterola. Ali, što konkretno treba izbegavati? Stručnjaci posebno upozoravaju na kobasice i slaninu, dve namirnice koje su često na našem jelovniku i koje sadrže veliku količinu zasićenih masti.
Treba smanjiti i crveno meso
Stručnjaci, takođe, preporučuju da unos crvenog mesa uopšte bude minimalan i ograničen na manje porcije nemasnih komada. Ipak, najbolje je birati laganije izvore proteina, poput piletine, ćuretine, ribe ili mahunarki. Prema doktorima, uvođenje zdravih masnoća i prehrambenih vlakana može pomoći u smanjenju holesterola.
.
Video:
.