Mnoge namirnice sadrže skrivene šećere, što može negativno uticati na zdravlje, posebno kod osoba s dijabetesom. Endokrinolog Armine Afonina ističe da pirinač, pšenično brašno i suvo voće mogu izazvati nagle skokove glukoze u krvi.
Osim očiglednih slatkiša, mnoge namirnice s visokim glikemijskim indeksom, poput peciva, belog pirinča, paste i pirea, brzo podižu šećer u krvi. Telo ih brzo razgrađuje, što izaziva osećaj gladi i umora nakon naglog skoka, a slične efekte imaju i griz, čips i kornfleks. Problematične su i neke vrste povrća, poput kuvane cvekle, šargarepe i bundeve, kao i suvo voće, koje može imati visok sadržaj šećera.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Afonina savetuje umerenost u konzumaciji suhog voća i kombinovanje s hranom bogatom vlaknima i proteinima kako bi se smanjio uticaj na šećer u krvi. Takođe, način pripreme hrane utiče na njen glikemijski indeks; na primer, pire krompir ima veći indeks od pečenog krompira, dok smeđi pirinač, bogat vlaknima, izaziva sporiji skok glukoze od belog.
Preporučuje se uravnotežena ishrana s raznovrsnim izvorima proteina, zdravih masti i ugljenih hidrata sa niskim glikemijskim indeksom, uz umerenu fizičku aktivnost koja može pomoći u stabilizaciji šećera u krvi i smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Redovno vežbanje poboljšava upotrebu insulina, što je ključno za regulaciju glukoze u krvi, prenosi world-today-news.com.
Bonus video: