Srbi i Srpkinje obožavaju ove namirnice, svaki dan ih jedu, a pojma nemaju koliko mogu biti opasne: Za jednu namirnicu čak misle da je najzdravija na svetu

Nedeljko Tišanović Vesti 28.10.2024 08:25 0

Obratite pažnju!

Shutterstock/ORION PRODUCTION

Shutterstock/ORION PRODUCTION

Mnoge namirnice sadrže skrivene šećere, što može negativno uticati na zdravlje, posebno kod osoba s dijabetesom. Endokrinolog Armine Afonina ističe da pirinač, pšenično brašno i suvo voće mogu izazvati nagle skokove glukoze u krvi.

Osim očiglednih slatkiša, mnoge namirnice s visokim glikemijskim indeksom, poput peciva, belog pirinča, paste i pirea, brzo podižu šećer u krvi. Telo ih brzo razgrađuje, što izaziva osećaj gladi i umora nakon naglog skoka, a slične efekte imaju i griz, čips i kornfleks. Problematične su i neke vrste povrća, poput kuvane cvekle, šargarepe i bundeve, kao i suvo voće, koje može imati visok sadržaj šećera.

Afonina savetuje umerenost u konzumaciji suhog voća i kombinovanje s hranom bogatom vlaknima i proteinima kako bi se smanjio uticaj na šećer u krvi. Takođe, način pripreme hrane utiče na njen glikemijski indeks; na primer, pire krompir ima veći indeks od pečenog krompira, dok smeđi pirinač, bogat vlaknima, izaziva sporiji skok glukoze od belog.

Preporučuje se uravnotežena ishrana s raznovrsnim izvorima proteina, zdravih masti i ugljenih hidrata sa niskim glikemijskim indeksom, uz umerenu fizičku aktivnost koja može pomoći u stabilizaciji šećera u krvi i smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Redovno vežbanje poboljšava upotrebu insulina, što je ključno za regulaciju glukoze u krvi, prenosi world-today-news.com.

Bonus video: 

@najzena.rs Jelena je svaki dan na prazan stomak uzimala 3 suve šljive. Evo šta joj se desilo! #najžena #žena #viralvideos #viral #fyp #fyp #fypシ゚ #foryoupage #viraltiktok ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading