Dižu krvni pritisak do plafona! Ove 3 namirnice su kobne za srce, a Srbi jednu obožavaju

Vesti 24.10.2024 18:47 0

Nažalost, neke od omiljenih namirnica nisu dobre za zdravlje, pa ih treba izbegavati.

žena

Shutterstock

Nutricionista upozorava da su neka od najukusnijih jela štetna za kardiovaskularni sistem i često dovode do komplikacija, poput začepljenih krvnih sudova, visokog krvnog pritiska, povećanog holesterola i većeg rizika od srčanih bolesti. Nutricionistkinje i dijetolozi Meri Sabat, Liza Endrjuz i Suzan Šašter upozorile su da ove tri vrste hrane mogu ozbiljno naštetiti kardiovaskularnom zdravlju.

Slanina

Slanina je jedan od glavnih krivaca za zapušene arterija zbog visokog sadržaja zasićenih masti i soli. Puna zasićenih masti i natrijuma, goveđa ili svinjska slanina jedna je od najgorih namirnica za vaše zdravlje. Zasićene masti podstiču jetru da proizvodi više holesterola, što može dovesti do ateroskleroze, objašnjavaju stručnjaci.

Zasićene masti poznate su po tome što podižu nivo LDL holesterola, često nazivanog lošim holesterolom koji u krvnim sudovima stvara masne naslage. Vremenom zbog toga otvrdnu arterije, što doprinosi aterosklerozi. Suženje arterija ograničava protok krvi i može dovesti do srčanih bolesti, srčanih udara i moždanih udara.

posne krofne

Shutterstock

 

Krofne

Slasne poslastice mogu ozbiljno narušiti zdravlje arterija i srčanu funkciju. "Većina krofni je od belog brašna, šećera i masti koji mogu povećati nivo šećera u krvi i rizik od dijabetesa. Dijabetes sam po sebi faktor je rizika za srčane bolesti", kažu stručnjaci.

Belo brašno uzrokuje brze skokove nivoa šećera u krvi koji mogu dovesti do insulinske rezistencije i upala, koji su ključni faktori za razvoj ateroskleroze. Nadalje, masnoće u krofnama, obično u obliku nezdravih trans masti ili zasićenih masti, mogu dodatno povisiti nivo LDL holesterola i podstaći stvaranje mansih naslaga u arterijama. Sve zajedno je rizik za srčane bolesti kada se krofne redovno konzumiraju. „Ako morate, pojedite jednu, a izbegavajte krofne s kremom i raznim punjenjima, one sadrže još više masti", upozoravaju stručnjaci.

Čips od krompira

Čips je jedna od omiljenih grickalica kada želimo slane zalogaje. Nažalost, loš je za zdravlje. Redovno grickanje čipsa od krompira može uzrokovati niz zdravstvenih problema, što uključuje začepljene arterije i veći rizik od srčanih bolesti. "Čips se obično prži u nezdravim uljima, koja su bogata zasićenim i trans mastima. Te masti mogu povećavaju nivo holesterola i podstiču stvaranje masnoća u arterijama što vremenom dovodi do začepljenih arterija", objašnjavaju stručnjaci za „She Finds“.

Čips je pun i soli, što može dovesti do niza zdravstvenih rizika. Kombinacija trans masti i visokog unosa soli može povećati nivo LDL holesterola i rizik od stvaranja plaka u arterijama, što dovodi do začepljenih arterija i kardiovaskularnih bolesti.

.

Video:

 

@najzena.rs Novi slučaj zaušaka u Srbiji! Ove simptome nikako ne smete da ignorišete! #najzena #zena #fypシ゚ #fyp #goviral #foryou ♬ original sound - Najzena.rs

 

.

 

Komentari (0)
Loading