Lekovi za mršavljenje su puni rizika: Doktori objašnjavaju zašto ih ne treba shvatati olako, posledice mogu biti opasne po život

Vesti 25.10.2024 08:13 0

Najčešće prijavljene nuspojave lekova koji se koriste za mršavljenje su mučnina i zatvor, ali su takođe prijavljene i...

žena

Shutterstock

Kada je Jokasta Muni ušla u menopauzu, rekla je da je dostigla najveću težinu u životu.

,,U tom trenutku ništa od moje odeće više mi nije pristajalo," izjavila je Muni, koja sada ima 54 godine, za Good Morning America, dodajući da se oseća kao da joj se telo ,,okreće protiv nje." ,,Bila sam očajna," rekla je Muni, piše ABC News.

U pokušaju da kontroliše svoju telesnu težinu tokom menopauze, Muni se okrenula ,,Ozempic"-u, leku koji se koristi za mršavljenje i za koji veruje da joj je pomogao da smrša skoro 14 kilograma. ,,Vodila sam dnevnik hrane. Vežbala sam," rekla je Muni, koja je dodala da je izgubila dodatnih 14 kilograma nakon što je prestala uzimati ,,Ozempic". ,,Shvatila sam tokom celog tog procesa da svi mi mislimo da jedemo puno manje od onoga što stvarno pojedemo," rekla je Muni.

No, ona nije jedina koja je posegnula za lekovima koji pomažu u mršavljenju tokom menopauze, periodu kada hormonalne promene mogu otežati kontrolu težine. S porastom popularnosti lekova kao što su ,,Ozempic", ,,Mounjaro", ,,Wegovy" i ,,Zepbound", sve više lekara prepisuje ove lekove ženama u menopauzi. ,,Toliko mojih pacijentkinja oseća krivicu zbog naglog povećanja telesne težine," rekla je dr. Džesika Šepard, ginekološkinja. ,,Dakle, moj posao je da im pomognrm da shvate da one nisu krive," dodala je.

žena

Shutterstock

 

Američka Agencija za hranu i lekove odobrila je ,,Ozempic" i ,,Mounjaro" za lečenje dijabetesa tipa 2, ali neki lekari prepisuju ove lekove i za mršavljenje. Na tržištu sada postoje i dva leka za mršavljenje koja je odobrila FDA – ,,Wegovy", lek koji sadrži semaglutid, isti glavni sastojak kao i kod ,,Ozempic-"a, i ,,Zepbound"-a, lek koji sadrži tirzepatid, isti glavni sastojak kao i kod ,,Mounjar-"a.

Lekovi, koji se obično uzimaju jednom nedeljno u obliku injekcija, deluju tako što pomažu gušterači da poveća proizvodnju insulina za prenos šećera iz krvi u telesna tkiva. Takođe usporavaju kretanje hrane kroz želudac i smanjuju apetit, što rezultira gubitkom težine.

Nedavna klinička istraživanja pokazala su da korisnici ovih lekova mogu izgubiti između pet i 20 % svoje telesne težine tokom vremena.

ozempik

Shutterstock

 

Najčešće prijavljene nuspojave lekova koji se koriste za mršavljenje su mučnina i zatvor, ali su takođe prijavljene i bolesti žučne kese i gušterače. Proizvođači ovih lekova preporučuju razgovor s lekarom o nuspojavama i personalizovanim rizicima pre početka terapije.

Lisa Kokrel (56), rekla je da je izgubila deset kilograma uzimajući lek ,,Mounjaro" kada je ušla u menopauzu. Gubitak težine, rekla je, pomogao joj je da se bolje oseća i prihvati promene povezane s menopauzom.

,,Osećam da je ova faza života, i ovo putovanje, potpuno, potpuno izvodljivo, da možemo proći kroz menopauzu, i možemo proći kroz ovo putovanje, i zapravo imati ispunjen život i živeti zadovoljno sami sa sobom," rekla je Kokrel. 

 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading